Geld besapren1. Houd je inkomsten en uitgaven bij

Om geld te besparen, is het van belang dat je ontdekt hoeveel je uitgeeft. Hou een maand lang alle uitgaven bij om te ontdekken waar je geld naartoe gaat. Gebruik het online huishoudboekje van CashFlow voor een duidelijk overzicht.

2. Bepaal een budget en maak het overige deel over naar je spaarrekening

Bepaal een budget op basis van wat er overblijft na het betalen van de vaste lasten en maak de helft over op een spaarrekening. De andere helft is je budget voor de maand. Mocht je het budget overschrijden, zal je eerst bewust geld van je spaarrekening over moeten maken.

3. Stel doelen

Weet waar je voor spaart. Een mooie reis, een nieuwe auto of een nieuwe keuken. Mocht je in de verleiding komen om over het budget te gaan, vraag jezelf dan af of de uitgave het waard is.

4. Spendeer bewust

Sta stil bij elke aankoop. Heb je het echt nodig en past het in je budget? Wees ook bewust met grote uitgaven, dat is niet het moment voor spontaniteit. Wacht desnoods een aantal dagen om te ontdekken of de aankoop nodig is.

5. Elimineer één maandelijkse uitgave

Onderzoek je maandelijkse uitgaven. Vaste lasten zoals energiekosten en verzekeringen kun je niet elimineren. Ga op zoek naar maandelijkse uitgaven die je kunt aanpassen. Wellicht ben je lid van een fitnessclub terwijl je nooit sport of heb je een abonnement op een tijdschrift dat je nooit leest. Deze bedragen zullen maandelijks geen groot verschil maken, maar op jaarbasis zal dit absoluut invloed hebben op je bankrekening.