Een rendement van ongeveer 15% in twee maanden, dat wilt iedereen wel. Voor de meeste beleggers die begin 2015 in aandelen zijn gestapt is dit in 2015 werkelijkheid geworden. Logisch is dan ook dat dit nóg meer mensen aanspoort hun geld te beleggen in aandelen op bijvoorbeeld de Amsterdamse AEX. Toch is er een groot gevaar. Onder andere onze minister van financiën Dijsselbloem waarschuwt voor een mogelijke bubbel op de aandelenmarkt.

Hoe wordt de koers van een aandeel bepaald?

Om zo’n bubbel te kunnen zien aankomen moet u eerst weten hoe een koers van een aandeel wordt bepaald. De koers van een aandeel hangt altijd samen met een aantal factoren. Allereerst is de winst die het bedrijf verwacht te gaan maken van belang. Vervolgens wil een belegger weten hoe groot het deel is dat het bedrijf van zijn winst uitkeert aan aandeelhouders. Deze twee gegevens bepalen samen het “dividend per aandeel”.

Een andere factor die invloed heeft op de waarde van een aandeel is de toekomstverwachting. Het komt vaak voor dat een bedrijf nog nooit winst heeft gemaakt, maar dat er toch een hoop aandelen van desbetreffend bedrijf op de beurs worden verhandeld. Vooral bij “startups” zoals Facebook of Twitter komt dit vaak voor. Dit komt namelijk omdat beleggers er van uitgaan dat het bedrijf in de toekomst wel winst gaat maken. Zij willen zich hier al voor verzekeren door de aandelen al te kopen alvorens het bedrijf winst maakt. Dit soort beleggingen zijn risicovoller, maar leveren als de voorspellingen uitkomen wel een hoger rendement op.

Wat is nu het probleem?

Professionele beleggers kijken wanneer zij geld investeren in aandelen altijd naar bovengenoemde factoren. De prijs van de aandelen is hierdoor altijd redelijk realistisch. Op het moment dat onwetende consumenten hun geld in aandelen stoppen kan het dus voorkomen dat de koers van een aandeel niet meer overeen komt met de feiten die over een bedrijf bekend zijn. Dit resulteert in een overgewaardeerd aandeel (de bubbel). Als de beurskoersen dus te ver afwijken van de koers waarop de aandelen, kijkend naar alle factoren, zouden moeten staan is het gevaar dat professionele beleggers massaal uit aandelen stappen. Dit resulteert er dan weer in dat de koersen instorten. Professionele beleggers kopen de aandelen dan pas weer als ze op een realistische koers staan.

Toch beleggen?

Dit alles neemt nog steeds niet weg dat beleggen op dit moment - zeker gezien de extreem lage spaarrente - nog steeds een aantrekkelijke manier is om met het geld dat u nu niet nodig hebt om te gaan. Er zijn een aantal aandelen overgewaardeerd, maar er zijn ook genoeg aandelen die wel op een realistische koers staan. Aan u de taak om de juiste eruit te vissen.

Bent u van plan te beleggen, maar heeft u op dit moment geen of niet genoeg spaargeld? Maak op uw CashFlow account een spaarplan en zorg ervoor dat u binnenkort wel genoeg spaargeld heeft om te beleggen!