Leuk zal de belastingaangifte nooit worden. Sterker nog; uit onderzoek van CashFlow.nl blijkt dat uit een lijst van voorgelegde activiteiten alleen een tandartsbezoek minder populair is dan het doen van de belastingaangifte.

De belastingaangifte is echter wel een stuk gemakkelijker met hulpmiddelen. Een leuk vergelijk: 45% van alle ondervraagden is langer dan 2 uur bezig met de belastingaangifte, maar het blijkt dat 60% van de gebruikers van de huishoudboekjes CashFlow.nl en Bankingtools.nl echter al binnen 1 uur klaar is met de aangifte. In 2013 stelde Frans Weekers, toenmalig staatssecretaris van Financiën, dat een belastingplichtige in 2015 de aangifte binnen 15 minuten zou moeten kunnen invullen. Dat is volgens ons nog iets te hoog gegrepen.

Voorbereiding

De belastingdienst bereidt het grootste gedeelte van uw aangifte al voor. Dit gebeurt op basis van informatie die zij van uw werkgever, uw pensioenfonds, uw bank, etc. krijgen. Het is aan u om deze aangifte online te controleren en goed te keuren. Let daarbij goed op dat er geen belangrijke informatie ontbreekt, vooral als die in uw voordeel is!

12,7% van de respondenten vertrouwt blindelings op de vooraf ingevulde gegevens van de Nederlandse autoriteiten. Dat ligt mede aan dat 27% pas aangifte doet in de laatste week. En dat is natuurlijk zonde, want zo kunt u geld laten liggen!

Hoe eerder hoe beter

Door goede voorbereidingen te treffen zijn de belastingaangifte straks zo gedaan! CashFlow-Online is hiervoor uitermate geschikt. Voorbereidingen die u nu al kunt treffen zijn:

  • Maak een actueel overzicht van al uw inkomsten en uitgaven
  • Verzamel alle aftrekbare uitgaven door te rubriceren 

Als u dit voor al uw rekeningen gedaan hebt is het voor u slechts een kwestie van invullen.

Aftrekposten

Met CashFlow-Online krijgt u inzicht welke kosten u allemaal heeft gemaakt. De belangrijkste aftrekposten zijn:

  • hypotheekrente eigen woning
  • ziektekosten
  • alimentatie en lijfrenten
  • studiekosten
  • kosten kinderen
  • giften