Uw geld investeren in aandelen? Sommige doen het al jaren terwijl anderen hun geld veel liever veilig op een spaarrekening zetten. Door de lage rente op de spaarrekening en de goede rendementen op de beurs wagen steeds meer particulieren de overstap naar de aandelenmarkten. Misschien voor u ook wel interessant, maar er zijn ook wel risico’s.

Geld verdienen met aandelen

Op de aandelenmarkt is op twee manieren geld te verdienen. De eerste manier is door dividenduitkering. Maakt een bedrijf winst, dan wordt dat over alle aandeelhouders verdeeld en uitgekeerd. Omdat veel bedrijven de laatste jaren geen winst wisten te maken en omdat ze ook nog een reservepot mogen opbouwen was de dividenduitkering in veel gevallen 0%.

De tweede manier is het verdienen van geld door koersstijging. Omdat de economie aantrekt kan dit nu lucratief zijn, maar er zijn ook gevaren. Vandaag gaan de koersen omhoog, maar morgen kunnen ze net zo hard weer dalen. En dat wordt niet alleen bepaald door de kracht van het bedrijf zelf. Onrust in de Oekraïne en uitspraak van een politicus, een nieuwe regering in Griekenland hebben allemaal invloed. Dus de waarde van uw aandelen kunnen dus flink fluctueren.

Alleen al in 2015 is de koers van de AEX met 14%(!) gestegen. Consumenten die op 1 januari 2015 aandelen hebben gekocht hebben dus na nog geen twee maanden al een rendement van gemiddeld 12,5%. Maar beleggen is echter zeker geen zekerheid op winst. Neem de financiële crisis van 2008. In dat jaar daalde de waarden van de aandelen op de AEX met gemiddeld 44%. Beleggen is risicovol en vraagt toch flink wat kennis van de economie. Maar het heeft ook kans op snel rendement.

Uw digitaal huishoudboekje

Door uw geld te beleggen neemt u risico. Wilt u dat risico nemen dan is het zeer aan te raden maar een klein deel van uw spaargeld te beleggen. Maak daarom eerst een goed financieel overzicht met CashFlow-Online. Met zo’n overzicht wordt namelijk duidelijk hoeveel geld u spaart en of het verstandig is (een deel van) dit bedrag te beleggen in aandelen.