We zijn allemaal anders. De ene persoon is netjes, de ander is een complete chaoot.  Hoe we ook zijn en hoe we ons ook gedragen, uiteindelijk houdt iedereen van orde en overzicht. De een heeft alleen het geluk dat hij plezier heeft in orde scheppen en overzicht creëren.

Bij “orde en overzicht” geldt voor mij: gemak dient de mens. Dat we niet meer met de hand onze kleren wassen maar een wasmachine gebruiken, is voor mij hiervoor een logisch voorbeeld. Ik ben pro hulpmiddelen voor gemak. Robotstofzuigers, vaatwassers, zelfs een elektrische tandenborstel biedt toch met minder inspanning een schoon en opgeruimd gevoel?!

In het huishouden zijn er tal van elektrische oplossingen om snel en makkelijk orde en overzicht te behalen. Maar hoe zit het met de evolutie in administratie en bankzaken? Waar is mijn elektronische post-opener-en-sorteer-machine of mijn automatische rekeningen-betaalhulp? Hier op wachten is helaas geen optie, ik zal zelf aan de bak moeten.

Jaloers kan ik kijken hoe mijn vader alle belangrijke papieren in de juiste mappen heeft verzameld en erken ik hoe verdraaid handig dat is als je dat ene belangrijke papiertje nu nodig hebt. Zijn financiële boekhouding idem dito. Compleet met grafieken en tabellen heeft hij zijn cashflow ‘in control’.

Waar ik mijn euro’s aan uitgeef, hoeveel ik deze maand nog kan uitgeven, is voor mij als Russische roulette. Vaak heb ik geluk. Het blijft altijd spannend vooral aan het einde van de maand, als ik op het pinscherm lees “even geduld a.u.b.” en opluchting voel als er staat “betaald”.

Omdat ik niet geloof in goede voornemens, leek februari 2013 een mooi moment om mijn geldstroom te managen. Ik weet nu al dat ik niet het type elke-dag-netjes-verwerken ben. Het streven zou kunnen zijn een elke-week-verwerker, maar ik ben tevreden als ik een maandelijks-financieel-verwerker wordt.  Uiteindelijk maakt het niet uit hoe en hoe vaak we onze financiële administratie doen. Het belangrijkste is dat we het (blijven) doen, want zonder orde geen overzicht!