Beleggen

De rente die je momenteel ontvangt op de spaarrekening is vrijwel nihil. Beleggen lijkt daarom een logische stap voor mensen die een financieel overschot hebben en meer uit hun geld willen halen. De rendementen die je op de beurs kunt halen zijn immers een stuk hoger dan de actuele spaarrente die door de banken wordt uitgekeerd.

Daar komt nog bij dat beleggen al lang geen exclusieve activiteit voor financiële goeroes of gladde durfinvesteerders meer is. De toegang tot de aandelenmarkten is in de loop der jaren een stuk makkelijker en laagdrempeliger geworden. Toch schuilen er voor de beginnende belegger wel een paar addertjes onder het gras. Wij tonen, aan de hand van een aantal beleggingstips, hoe je begint met beleggen en wat de belangrijkste do’s en dont’s zijn voor de beginnende belegger.

Beleg alleen met geld dat je kunt missen

In tegenstelling tot sparen is beleggen natuurlijk niet helemaal risicovrij. De kans is altijd aanwezig dat je (een deel van) het ingelegde geld verliest als het economisch tegenzit. Beleg daarom alleen met geld dat je voor langere tijd kunt missen. Door jouw hele buffer of een groot deel van jouw spaargeld in aandelen en obligaties te steken, loop je het risico dat je onvoorziene uitgaven of financiële tegenslagen in de nabije toekomst niet meer kunt opvangen.

Spreid uw beleggingen

Het is zelden verstandig om al jouw geld op een paard te zetten. Die wijsheid gaat ook op voor beleggen. Als je al jouw geld in één belegging of fonds stopt, ben je wel heel afhankelijk van het wel en wee van een of enkele bedrijven. Het kan dat je een superaandeel te pakken krijgt, maar onderzoek wijst uit dat beleggen zeker geen exacte wetenschap is. Sterker, het is vrijwel onmogelijk om vooraf winnende aandelen uit te kiezen. Er zijn altijd onvoorziene factoren (veranderde wetgeving, schandalen binnen een bedrijf of sector, nieuwe uitvindingen van de concurrentie, geopolitieke ontwikkelingen) die roet in het eten kunnen gooien en de waarde van een aandeel kunnen doen kelderen.

Door beleggingen te spreiden, spreid je tevens de risico’s. Spreiden kan door verschillende losse aandelen te kopen, maar bijvoorbeeld ook door te kiezen voor een beleggingsfonds dat honderden of duizenden verschillende aandelen in zijn portefeuille heeft. Een indexfonds is een goed voorbeeld van zo’n gespreide beleggingsconstructie. Indexfondsen hebben twee belangrijke voordelen voor mensen die beginnen met beleggen: ze geven je de mogelijkheid om tegen lage kosten gespreid te beleggen, maar bezitten ook de broodnodige expertise op het gebied van markten en bedrijven die je als beginnende belegger waarschijnlijk ontbeert. Het meeste rendement wordt in de praktijk behaald door mensen die goed gespreid en tegen bescheiden kosten beleggen.

Gespreid beleggen
Gespreid beleggen is een prima manier om rendement te behalen en tegelijkertijd de beleggingsrisico’s te beperken

Blijf gefocust op de lange termijn

Tegenvallers vormen een bedrijfsrisico dat onlosmakelijk verbonden is met het handelen in aandelen. Een van de tips voor verstandig beleggen is dan ook om je te richten op de lange termijn. Hoe korter de beleggingstermijn, hoe minder tijd er namelijk is om tegenvallers op te vangen. Door de focus vooral op de lange termijn te leggen, kun je een groter deel van jouw budget in relatief risicovolle beleggingen met een hoog rendement (bijvoorbeeld aandelen) stoppen.

Houd de kosten in het oog

Elke keer dat je koopt en verkoopt op de beurs kost dat geld in de vorm van transactiekosten en bewaarloon. Goed letten op de kosten is dan ook een van de belangrijkste tips voor beginners bij het beleggen. Omdat de kosten per bank of broker flink kunnen verschillen, is het zeker de moeite waard om de tarieven van de diverse partijen goed door te lichten voordat je begint met beleggen. Als je namelijk bij de ene bank 1 procent meer kosten betaalt dan bij de andere (een verschil dat bovendien elk jaar terugkomt), dan tikt dat op de lange termijn toch flink aan.

Pas op voor dubieuze verkopers

Als je gaat beginnen met beleggen, is het raadzaam om niet altijd te goed van vertrouwen te zijn. Het beurswereldje is namelijk niet gespeend van dubieuze handelaren. Word je benaderd met een fantastisch beleggingsvoorstel dat te mooi lijkt om waar te zijn? Ga er dan maar vanuit dat het ook zo is. Beleggingsconstructies met astronomisch hoge rendementen horen meestal thuis in de categorieën bedrog of zeepbel en zijn daarom dubieus en extreem riskant.

Stel een beleggingsdoel vast

Net als bij veel financiële beslissingen en strategieën is het verstandig om een doel te bepalen als je een antwoord zoekt op de vraag hoe je het beste kunt beleggen. De reden waarom je wilt gaan beleggen zal namelijk voor een groot deel bepalen welke keuzes je maakt. Beleggingstips zijn dan ook deels afhankelijk van jouw beleggingsdoel.

Beleg je vooral om een extra spaarpotje op te bouwen voor de oude dag? Dan wil je vermoedelijk geen grote risico’s lopen en zal zekerheid centraal staan. Beleggen in een indexfonds of pensioenbeleggen zijn in zo’n geval goede opties die een redelijk rendement en weinig risico’s opleveren. Ben je echter een actieve belegger die snel veel geld wil verdienen? Dan is de kans groot dat je inzet op aandelen die een hoog rendement in een korte tijd kunnen opleveren. De grotere risico’s die gepaard gaan met deze beleggingsstrategie neem je daarbij dan voor lief.

Verdiep je in de markt

Heb je eenmaal het besluit genomen om te beginnen met aandelen? Dan is het belangrijk om goed beslagen ten ijs te komen en op zoek te gaan naar kennis en solide beleggingstips. Probeer je daarom te verdiepen in één of twee soorten beleggingen en zoek informatie op over de financiële producten waarin je wilt gaan beleggen. Aandelen zijn bijvoorbeeld relatief makkelijk te begrijpen. Bovendien spreken ze erg tot de verbeelding. Je kunt jouw kennis over beleggen ook bijspijkeren met beleggingscursussen, terwijl er ook speciale apps en tools zoals Bux zijn die die het handelen in aandelen makkelijker en laagdrempeliger maken.

Beleggingstools

De laatste beleggingstip: bepaal jouw budget

Beginnen met beleggen valt of staat met een goede financiële planning. Een online huishoudboekje van CashFlow helpt je hierbij. Deze tool schept namelijk extra overzicht in jouw inkomsten en uitgaven. Door precies te weten wat je verdient en uitgeeft, wordt het met een kasboekje een stuk eenvoudiger om een beleggingsbudget op te stellen. Zo weet je precies hoeveel investeringsruimte er beschikbaar is als je wilt gaan beginnen met beleggen.

Ook nieuwsgierig naar de voordelen van een online huishoudboekje van CashFlow? Probeer het dan nu 30 dagen gratis.