Wat te doen met je vakantiegeldEind mei is het weer zover: het vakantiegeld wordt uitgekeerd. Wat ga jij ermee doen? Besteed je het echt aan een vakantie, koop je een nieuwe laptop of heb je nog geen enkel idee wat je met dit geld gaat doen? Naast de leuke uitgaven, hebben wij een aantal handige tips.

Maar hoeveel vakantiegeld krijg je eigenlijk?

Het vakantiegeld is ongeveer 8% van je brutoloon. Ook als je in dienst bent via een uitzendbureau heb je recht op deze fijne bonus. Je vakantiegeld wordt jaarlijks in mei of juni uitgekeerd. Ook zijn er bedrijven die het vakantiegeld maandelijks toevoegen op het salarisstrookje. Is dit bij jou ook het geval? Dan zal je zelf elke maand een bedragje opzij moeten zetten om in het voorjaar een extraatje te hebben.

Financiële buffer

Afhankelijk van je situatie kan het handig zijn om het vakantiegeld op je spaarrekening te storten. Dit kan met name een goede optie zijn als je financiële buffer niet groot genoeg is. Een buffer zorgt er bij onverwachte uitgaven namelijk voor dat je niet onmiddellijk in de financiële problemen komt. De hoogte van een financiële buffer is persoonlijk en hangt onder andere af van je gezinssamenstelling en inkomen.

Hypotheek aflossen

Het is tevens een optie om een extra aflossing te doen op je hypotheek. Dit is financieel voordelig als je een deels aflossingsvrije hypotheek hebt. Door extra af te lossen, neemt je hypotheekschuld af en zal je over een lager bedrag hypotheekrente betalen. Wanneer je het vakantiegeld gebruikt om extra af te lossen, is het een goed idee om te controleren hoeveel je boetevrij mag aflossen. De meeste hypotheekverstrekkers hanteren namelijk een maximaal bedrag per jaar.

Schulden aflossen

Tot slot kun je het vakantiegeld gebruiken om schulden mee af te lossen. De rente die je betaalt op een lening, creditcardschuld of roodstand, is vaak erg hoog. Gezien de huidige rente is het voordeliger om je schulden af te lossen dan om het geld op je spaarrekening te storten.