Boodschappen

De dagelijkse boodschappen behoren zeker tot de grootste kostenposten voor de meeste Nederlanders. Toch is het met een beetje beleid, inzicht en extra moeite goed mogelijk om juist op de boodschappen stevig te besparen. Wij laten je zien hoe aan de hand van een aantal handige bespaartips.

Wat geven we uit aan boodschappen?

Een gemiddeld eenpersoonshuishouden geeft zo’n 150-180 euro per maand uit aan boodschappen. Naarmate het huishouden groter is, daalt dit bedrag procentueel omdat het dan mogelijk wordt om te profiteren van de schaalvoordelen die een gedeeld huishouden met zich meebrengt. Een groter huishouden profiteert namelijk vaak van meer inkomens en kan gemakkelijker producten in bulk kopen.

Besparen op boodschappen

Toch kan het best zo zijn dat je het gevoel hebt te veel geld kwijt te zijn aan de wekelijkse boodschappen. Gelukkig zijn er legio manieren om te besparen op een breed spectrum aan broodnodige producten, van eten en drinken tot wasmiddel en van toiletpapier tot verzorgingsproducten. Wij laten zien hoe aan de hand van een aantal concrete tips.

Maak een lijstje

Het helpt om een aantal dagen vooruit te denken als je boodschappen gaat doen. Wat wil ik de komende dagen eten? En wat heb ik nog allemaal in huis? Stel op basis van die vragen vast wat je echt nodig hebt en giet dit overzicht in de vorm van een compact en overzichtelijk lijstje. Door je hier aan te houden, verklein je de kans op impulsaankopen. Ga je meestal naar dezelfde supermarkt? Noteer de boodschappen dan op de volgorde van het looppad. Zo dwaal je niet af en koop je minder snel overbodige producten.

Vooruitdenken helpt ook bij speciale gelegenheden. Heb je over een paar weken een feest, maar is het bier net nu in de aanbieding? Koop dan alvast een paar kratjes om de kosten van het feest te drukken.

Betaal met cash

Pinnen wordt steeds populairder, maar heeft wel het nadeel dat je minder duidelijk ziet wat je nu precies uitgeeft. Als je bij het doen van boodschappen cash betaalt en precies het bedrag meeneemt dat je nodig hebt, blijf je vanzelf binnen je vooropgestelde budget. Het uitgegeven bedrag wordt dan namelijk een stuk visueler.

Deze werkwijze vereist wel enige rekenvaardigheid. Is betalen met contant geld je wat te omslachtig? Dan kun je met jezelf ook een maximumbedrag afspreken voor het pinnen van de boodschappen waar je niet overheen gaat.

Doe boodschappen met een volle maag

Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat het doen van boodschappen op een lege maag ertoe leidt dat je meer koopt. Als je honger hebt, ben je geneigd om meer te kopen. Veel supermarkten en bakkerijen spelen hier natuurlijk handig op in door brood af te bakken in de winkel of bepaalde lekkernijen extra opzichtig uit te stallen. Doe je boodschappen dus bij voorkeur na het eten zodat de lekkere trek weg is als je de winkel binnenloopt.

Leg jezelf een tijdslimiet op

Als je uitgebreid de tijd hebt om boodschappen te doen, koop je vaak meer. Door jezelf een tijdslimiet op te leggen, voorkom je dat je valt voor verleidingen en koop je minder snel dingen die niet op je boodschappenlijstje staan. Het helpt natuurlijk als het doen van boodschappen sowieso niet al een van je grote hobby’s is. Dan voel je sowieso niet de behoefte om lang in de supermarkt rond te blijven hangen.

Supermarkt

Roep verspilling een halt toe

Alleen al in Nederland worden jaarlijks miljoenen kilo’s prima eetbaar voedsel weggegooid. Door niet meer te kopen dan je opeet en restjes te bewaren, kun je deze verspilling terugdringen. Dat is niet alleen wenselijk vanuit moreel-ethisch oogpunt, maar ook goed voor je portemonnee.

Bereid je eigen maaltijden

Het zelf bereiden van maaltijden scheelt je ook veel geld. Verse groenten en andere onbewerkte producten zijn in de regel een stuk goedkoper (en gezonder) dan kant-en-klare maaltijden. Ook het zelf bakken van frietjes of een pizza is een stuk goedkoper dan een wekelijks bezoekje aan de snackbar of pizzeria om de hoek.

Doe minder vaak boodschappen

Hoe vaker je de supermarkt binnenloopt, hoe groter de kans wordt dat er iets aan je handen blijft plakken dat je eigenlijk niet nodig hebt. Probeer daarom het aantal winkelbezoeken te beperken en in een of twee keer alle artikelen mee te nemen die je nodig hebt. Je kunt beter een per week groot boodschappen doen dan meerdere keren per week terugkeren voor een paar producten.

Blijf prijzen vergelijken

Het is ook de moeite waard om prijzen te blijven vergelijken. Bepaalde huismerken doen kwalitatief niet of nauwelijks onder voor A-merken, maar zijn wel een stuk goedkoper. Probeer gewoon eens zo’n goedkoper merk. Is er weinig verschil in kwaliteit of smaak met de duurdere tegenhanger? Dan kun je voortaan beter opteren voor het prijsvriendelijkere alternatief.

Daarnaast verschillen supermarkten onderling ook vaak behoorlijk wat betreft het prijsniveau van bepaalde artikelen. Daarnaast kun je ook eens op andere plekken rondkijken. Producten als verse groenten kun je meestal goedkoper krijgen op de markt of in de boerderijwinkel. Blijven vergelijken, zowel op product- als winkelniveau, maakt het doen van boodschappen een stuk voordeliger.

Kies het goede koopmoment

Kies een slim tijdstip om je boodschappen goedkoop te doen. Vaak worden op zaterdagmiddag, aan het eind van de middag, vleeswaren of brood goedkoper verkocht en gaan die waren in de aanbieding. Ook de marktkoopman wil op het einde van de marktdag liever van zijn vis af dan dat hij hem weer mee naar huis moet nemen. Een korting is dan vaak snel geregeld.

Houd aanbiedingen in de gaten

Je kent ze wel: de talloze folders vol met aantrekkelijke aanbiedingen die geregeld in de brievenbus ploffen. In plaats van ze gelijk bij het oud papier te gooien, loont het vaak wel om die blaadjes eens door te bladeren. Er is altijd wel iets in de aanbieding dat je regelmatig gebruikt.

Boodschappen in kaart met CashFlow

Weten is meten. Dit betekent dat je eerst nauwkeurig in kaart moet brengen hoeveel je elke maand kwijt bent aan boodschappen voordat je serieus kunt gaan besparen. Met een online huishoudboekje van CashFlow wordt dit een fluitje van een cent. Door alle inkomsten en uitgaven naast elkaar te zetten, onder te brengen in overzichtelijke rubrieken en te vergelijken met andere huishoudens, weet je precies waar er binnen het boodschappenbudget ruimte om te besparen ligt.