De vakantie is voor veel Nederlanders een hoogtepunt om maanden naar uit te kijken. Het aanlokkelijke vooruitzicht van een warm en zonnig strand of juist een avontuurlijke doevakantie is goed voor het geluksgevoel en een lekker steuntje in de rug tijdens de donkere wintermaanden. Maar hoe belangrijk is vakantie echt voor de Nederlander? En hoeveel geld spenderen we er gemiddeld aan? In dit artikel laten we het zien.De vakantie is voor veel Nederlanders een hoogtepunt om maanden naar uit te kijken. Het aanlokkelijke vooruitzicht van een warm en zonnig strand of juist een avontuurlijke doevakantie is goed voor het geluksgevoel en een lekker steuntje in de rug tijdens de donkere wintermaanden. Maar hoe belangrijk is vakantie echt voor de Nederlander? En hoeveel geld spenderen we er gemiddeld aan? In dit artikel laten we het zien.

Luxeproduct

De manier waarop we tegen vakantie aankijken is een beetje ambigue. Aan de ene kant gaan we graag op reis en geeft zo’n driekwart van de Nederlanders aan de ambitie te hebben om minstens een keer per jaar op vakantie te gaan. Aan de andere kant beschouwen we de vakantie toch vooral als een luxeproduct. Het is in de praktijk een van de eerste kostenposten waar op bezuinigd wordt als de financiële ruimte wat aan de krappe kant is. We gaan dus graag, maar zeker niet ten koste van alles…

Wie zijn de thuisblijvers?

De groep geregelde thuisblijvers bestaat voornamelijk uit alleenstaanden met of zonder thuiswonende kinderen. Het wel of niet schrappen van de vakantie blijkt daarnaast ook een deels leeftijdsgebonden keuze te zijn. 45-plussers blijken er vaker voor te kiezen om niet op vakantie te gaan of op hun reis te bezuinigen dan wat jongere mensen.

Vakantiebudget van Nederlanders

Maar hoe zit het met de Nederlanders die hun vakantie wel buitenshuis doorbrengen? Wat geven ze zoal uit? Het reisbudget van Nederlanders die wel op vakantie gaan bedraagt gemiddeld 1000 tot 2500 Euro. Geen gering bedrag, maar ook zeker geen spectaculair grote smak geld dus. Ongeveer één op de vijf Nederlandse vakantiegangers doet het nog wat rustiger aan en spendeert 500 tot 1000 Euro aan zijn of haar vakantie. Goedkope vakanties zijn vooral populair onder jongeren. Dit is zeker niet onlogisch, aangezien deze groep meestal nog niet zo goed in de slappe was zit. Een kleine groep (4 tot 5 procent) heeft heel goed gespaard of reizen enorm hoog op het prioriteitenlijstje staan. Deze vakantiegangers zijn bereid om maar liefst 5000 Euro of meer neer te tellen voor hun reis of vakantie.

Inkomsten en uitgaven bijhouden

Hoe jouw vakantieplannen er in de praktijk uitzien, hangt naast je persoonlijke wensen ook af van de inkomsten en uitgaven door het jaar heen. Door die nauwlettend in de gaten te houden met een huishoudboekje, weet je precies hoeveel je door het jaar heen kunt sparen voor een vakantie. Bovendien wordt zo ook in een oogopslag duidelijk op welke dagelijkse uitgaven je eventueel kunt beknibbelen om een langgekoesterde reisdroom naar de realiteit te vertalen. Kan je energierekening wel wat omlaag? Of laat ik die mooie tas of fonkelnieuwe smartphone een keer liggen om een extraatje voor de vakantie over te houden? Zeker een online huishoudboekje als CashFlow is een gemakkelijke en veilige manier om alle inkomsten en uitgaven overzichtelijk op een rijtje te zetten. Bovendien stelt CashFlow je ook in staat om de vakantie uitgaven zelf heel nauwgezet bij te houden. Zo loopt de vakantie ook nooit uit op een onverwachte financiële kater!