Voorkom de zomerdip!Bij een seizoensgerelateerde dip denken de meeste mensen in eerste instantie aan de winter. De korte dagen, vroeg invallende duisternis en lage temperaturen zijn immers niet goed voor het gemoed. Het fenomeen winterdip is dan ook alom bekend en erkend. Toch bestaat er ook zoiets als een zomerdip. Wat is een zomerdip en hoe voorkom je dat jij er last van krijgt? In dit artikel laten we het zien.

Oorzaken van de zomerdip: veranderingen in het seizoen

In de praktijk komt de zomerdip het vaakst voor bij vrouwen die twintig tot veertig jaar oud zijn. Toch kan bijna iedereen er op een bepaald moment last van krijgen. De oorzaken voor zo’n fase van zomerse neerslachtigheid kunnen divers zijn. Soms is de reden biologisch en is er sprake van genetische aanleg. Maar het kan ook zo zijn dat je gewoon niet houdt van de hitte of het zomerse dag-nachtritme (’s avonds lang en in de ochtend vroeg licht).

Sociale druk

Gaan veel mensen in je directe omgeving op vakantie, maar jij niet? Een dergelijk scenario kan een zomerdip in de hand werken. Daarnaast brengt de zomer vaak een bepaalde sociale druk met zich mee. Door vakanties en lange avonden stapt bijna iedereen uit z’n gewone dagelijkse routine. Je voelt je dan al snel verplicht om met vrienden af te spreken en zoveel mogelijk buiten te zijn om te ‘genieten’ van het weer. En dat terwijl je in werkelijkheid misschien meer behoefte hebt aan rust en tijd voor jezelf. Bovendien kan die sociale pressie er ook toe leiden dat je financieel buiten je boekje gaat. Dit kun je gelukkig wel goed in de gaten houden met een online-huishoudboekje als CashFlow.  

Eenzaamheid of relatieproblemen

Een zomerdip wordt soms ook veroorzaakt door problemen op het sociale vlak. De lange, zwoele avonden vragen om een lekker terras- of parkbezoek. Maar wellicht ben je daar helemaal niet het type voor of heb je niet direct iemand waarmee je die momenten kunt delen. In dat geval ligt een gevoel van eenzaamheid op de loer, zeker als je omringd bent door verliefde stelletjes of luidruchtige vriendengroepen. Onzekerheid over het eigen uiterlijk is soms ook voer voor een zomerdip. Met name vrouwen voelen zich nogal eens onzeker over hun lichaam en schamen zich soms om in het openbaar korte kleding of een bikini te dragen.

Verveling

De lange zomervakantie is vaak een periode waar je lang reikhalzend naar hebt uitgekeken. Toch kan juist zo’n lange vrije periode gevoelens van doelloosheid en verveling oproepen. Je hebt geen echt doel meer en moeite om de dagen zinvol in te delen. Een zomerdip gaat vaak gepaard met klachten als ongemak, angst, stress, slaapproblemen, vermoeidheid en een gevoel van algehele lusteloosheid.

Hoe bestrijd je de zomerdip?

Gelukkig zijn er wel diverse manieren om een dreigende zomerdip tegen te gaan. Er is niet direct sprake van één magische oplossing, maar de onderstaande tips kunnen wel helpen om een zomerdip te voorkomen.

  • Neem sombere gevoelens serieus en probeer erover te praten.
  • Zorg ook in de zomer voor regelmaat in je dagindeling en een goede nachtrust.
  • Draag kleding waar je jezelf comfortabel in voelt en maak je niet te druk over wat andere mensen daarvan zouden kunnen vinden.
  • Ga regelmatig wandelen of een stuk fietsen. Bewegen in de buitenlucht helpt vaak bij het ordenen van gedachten en tegengaan van negatieve gevoelens. Dit gevoel wordt nog eens versterkt als je een natuurrijke omgeving opzoekt waar het lawaai van de moderne wereld en de beslommeringen van alledag naar de achtergrond verdwijnen.
  • Zoek een goede balans tussen sociaal contact en tijd voor jezelf. Sla dat gezellige feest of die smakelijke barbecue zeker niet over, maar overlaad de agenda ook niet met afspraken en evenementen. Zin om ook bij goed weer eens een keer op de bank te hangen en meerdere afleveringen van je favoriete serie te kijken? Dan moet je dat zeker doen als het voor jou de ultieme vorm van ontspanning is!