Voordelen van niet op vakantie gaanHet is weer zomervakantie, een tijd waarin je vooral op de sociale media wordt overladen met vakantiekiekjes. Vrienden die poseren op een zonovergoten strand of een selfie van je collega tegen de achtergrond van een tropisch oerwoud. Dergelijke idyllische plaatjes wakkeren ook bij jou misschien het vakantiegevoel aan. Toch heeft het ook voordelen als je de vakantie in den verre eens een keer overslaat. In dit artikel laten we zien hoe je financiële rust kunt creëren door eens een jaartje niet op vakantie te gaan. 

Geen plannings- en reisstress

Het plannen van een vakantie heeft heel wat voeten in de aarde. De zoektocht naar een voordelig vliegticket, het plannen van de route, activiteiten en precieze data, het afsluiten van de juiste reisverzekering en het maken en afwerken van de inpaklijst: dit lijstje aan te regelen zaken kost veel tijd en zadelt menig vakantieganger met de nodige stress op. Die ontloop je als je besluit om gewoon thuis te blijven. Het gevolg: meer tijd om mooie gebieden in de buurt te verkennen, met een goed boek in je tuinstoel te ploffen, een leuk festival te bezoeken of quality time voor vrienden vrij te maken. Het echte vakantiegevoel dus. Onderzoek heeft bovendien uitgewezen dat de heilzame werking van vakantievieren in het buitenland meestal slechts kortstondig is. Het heeft dus weinig effect op het geluksgevoel op de lange termijn.

Je blijft productief

Door thuis te blijven in de vakantie, krijgt je productiviteit ook een boost. De tijd die je normaal kwijt bent aan het plannen en regelen van jouw reis, kun je nu investeren in hobby’s of leerzame activiteiten. Een thuisvakantie is de ideale gelegenheid om bijvoorbeeld een vreemde taal te leren, de stapel boeken te lezen die al maanden vol verlangen op je wacht, je softwarekennis wat bij te spijkeren of je grondig te verdiepen in thema’s die je al langer interesseren. En dat alles in een tempo dat jou het beste uitkomt. Niets moet, maar alles kan.

Thuisblijven is besparen

Thuisblijven kan niet alleen ontspannend en louterend werken, het geeft je ook de mogelijkheid om keihard te besparen. Om dit concreet te maken, zetten we een aantal vakantiekostenposten op een rijtje:

  • Vliegticket: de prijs hiervan is natuurlijk afhankelijk van de bestemming. Maar over het algemeen kun je toch wel rekenen op een bedrag dat ergens tussen de 100 (goedkopere bestemmingen binnen Europa) en 1000 (verre intercontinentale vluchten) euro ligt. Ga je echt naar de andere kant van de wereld, bijvoorbeeld naar een land als Australië of Nieuw-Zeeland? Dan kun je daar vaak gerust nog wat bij optellen.
  • Hotelkosten: ook variabel, maar sowieso altijd een stuk duurder dan ontspannen in je eigen casa.
  • Eten en drinken: als je op vakantie bent, wil je natuurlijk ook geregeld buiten de deur eten en op zijn tijd een terrasje kunnen pikken. Dat kost toch al gauw meerdere tientjes of meer per week, zelfs als je nog relatief zuinig bent. Door thuis je eigen potje te koken en bij gelegenheid de stad in te trekken, bespaar je tientallen euro’s per week.

Zeker voor een verre reis kan het totale kostenplaatje gemakkelijk oplopen tot enkele duizenden euro’s. Een strand- of kampeervakantie binnen Europa is natuurlijk een stuk goedkoper, maar kost je – spijs en drank incluis – toch ook al snel honderden euro’s.

Bereken de voordelen met Cashflow

Benieuwd naar een rekentool die jou een exact overzicht geeft van de besparingen die je kunt realiseren door niet op vakantie te gaan? Check dan Cashflow. Hier kun je een eigen financieel huishoudboekje maken. Dat rubriceert al je inkomsten en uitgaven. Het resultaat: een helder overzicht dat precies toont hoe een jaartje thuisblijven jou kan helpen bij het creëren van de broodnodige financiële rust!