Vakantie in eigen land is leuk en bespaart geldBij het woord vakantie gaan de gedachten vaak uit naar warme en exotische oorden in den vreemde. Toch hoef je niet per se naar het buitenland om een leuke en interessante vakantiebestemming te vinden. Ook Nederland heeft genoeg te bieden. Zon, zee en strand langs de Zeeuwse kust? Een wandelvakantie tussen het natuurschoon van Drenthe of Zuid-Limburg? Het is allemaal mogelijk. Een extra voordeel is dat een vakantie op Nederlandse bodem je een lange vlieg- of autoreis bespaart. In dit artikel laten we je aan de hand van een paar tips en praktijkvoorbeelden zien dat een vakantie in Nederland leuk kan zijn zonder dat je daarvoor al te diep in de buidel hoeft te tasten.

Zeeland: zee, strand en cultuur

Zeeland is natuurlijk vooral befaamd om zijn stranden. Wie van zwemmen of luieren in het zand houdt, komt in de meest zuidwestelijk gelegen provincie van ons kikkerlandje dus prima aan zijn trekken. Maar ook de liefhebbers van cultuur en geschiedenis er genoeg te zien in Zeeland. Boek bijvoorbeeld een rondleiding door een van de traditionele dorpen of steden, maak een uitstapje naar de uit 1875 stammende, uit gietijzer opgetrokken vuurtoren Noorderhoofd (Westkapelle) of bezoek een van de interessante Zeeuwse musea. Ook een attractie als de fraaie abdij van Middelburg, die al in 1100 door monniken in gebruik werd genomen en door de jaren heen diverse functies heeft gehad (bijvoorbeeld de rol van provinciaal bestuursgebouw) is een must see voor liefhebbers van architectuur en geschiedenis.

Natuurschoon in de Veluwe

Voor oogstrelend natuurschoon hoef je niet altijd af te reizen naar verre oorden. Een gebied als de Veluwe heeft genoeg te bieden. Fraaie bossen (bijvoorbeeld het Leuvenumse Bos), uitgestrekte stuifduinen, stuwwallen uit de ijstijd en fraaie heidevelden zorgen voor veel landschappelijke afwisseling. Het perfecte decor dus voor een uitgebreide fiets- of wandeltocht. En met wat geluk komt u ook nog een adder, wild zwijn of edelhert tegen. Een dergelijke vakantie hoeft bovendien geen rib uit je lijf te zijn. In de omgeving liggen diverse gunstig geprijsde hotels en vakantiehuisjes.

Uitwaaien op de Wadden

Wil je tijdens je vakantie echt tot rust komen? Dan is een bezoek aan de Waddeneilanden een absolute aanrader. Zeker eilanden als Terschelling en Ameland zijn dunbevolkt en trekken ook geen massascharen toeristen. De omgeving is geschikt voor een breed scala aan vakantie-activiteiten. Wandelen, fietsen, strandjutten, wadlopen of zeehonden en kustvogels kijken, het kan allemaal op de Waddeneilanden. Ameland heeft bovendien ook een levendige kunstenaarsscene. Dit is vooral zichtbaar in november, de officiële Amelandse Kunstmaand. Dan zijn overal op het eiland kunstwerken van Nederlandse en buitenlandse artiesten te bewonderen. De Waddeneilanden hebben geen gebrek aan aantrekkelijk geprijsde accommodaties. Dat komt vooral omdat het gebied (nog) niet in de ban is van het massatoerisme.

Romantisch Drenthe

De Drentse Hunebedden, een verzameling oeroude grafheuvels, behoren natuurlijk tot de historische topattracties op Nederlands grondgebied. De restanten van 53 grafheuvels zijn te vinden in de omgeving van Borger, Assen en Emmen. De oudste hunebedden zijn gedateerd op ongeveer 3200 jaar voor Christus. De steden, dorpjes en typisch Drentse landschappen zijn extra pareltjes die van Drenthe een topbestemming in eigen land maken.

Golvende heuvels in Zuid-Limburg

Zuid-Limburg oogt als een fraai stukje buitenland op Nederlandse bodem. Het mozaïek van steile, tot ruim 300 meter hoge heuvels, holle wegen, hellingbossen en charmante vakwerkhuizen roept eerder herinneringen op aan Zuid-Duitsland of Midden-Frankrijk dan aan ons platte Nederland. Een prima omgeving dus voor een uitdagende wandel- of fietstocht. Ben je een bourgondisch type met een voorliefde voor cultuur, geschiedenis en lekker eten? Dan moet je ook de provinciehoofdstad Maastricht zeker niet overslaan. Culinaire geneugten en historische bezienswaardigheden zoals de Sint-Servaasbasiliek of de oude binnenstad gaan hier hand in hand.

Conclusie

Zoals je ziet heeft ook Nederland zijn vakantiepareltjes. Er valt op eigen bodem dus genoeg te ontdekken. Omdat je bij een vakantie in eigen land nooit ver hoeft te reizen, houd je meer tijd en geld over om te genieten van de dagen die je tot je beschikking hebt. Door de prima infrastructuur kun je bovendien, afhankelijk van jouw budget en wensen, kiezen voor een reis met de auto, bus of trein. De echte sportieveling kan zelfs een groot deel van het land op de fiets verkennen.