Deadline belastingaangifte 2017We weten het inmiddels. De belastingaangifte moet vóór 1 mei binnen zijn. Maar wat gebeurt er eigenlijk als je dat niet doet? 

Van tevoren

Als het echt niet lukt om de aangifte voor de deadline van 1 mei op te sturen, kun je vóór die datum uitstel aanvragen. Dit doe je met behulp van je DigiD. Houd er wel rekening mee dat je een reden op moet geven. ‘Geen zin’ zal natuurlijk niet zomaar geaccepteerd worden, maar het kan bijvoorbeeld zijn dat je bepaalde gegevens nog niet hebt. In dat geval kun je tot 1 september uitstel krijgen.

Net een paar dagen

Als je de deadline nét niet haalt, geeft de Belastingdienst vaak wel een aantal dagen speling voordat je ‘officieel’ te laat bent. Je kunt je aangifte dan op 2 of 3 mei opsturen. Dit komt meestal wel goed, maar het is niet aan te raden. Probeer enkel gebruik te maken van de ‘speling’ als je echt geen andere keus hebt. 

Weken tot maanden

Ga je ver over de deadline heen, denk aan weken of maanden, kan de Belastingdienst een verzuimboete van €369 opleggen. Als je herhaaldelijk te laat aangifte doet, kan deze boete zelfs oplopen tot €5.278.

Opzettelijk niet opgeven

De situatie wordt een stuk ernstiger als je opzettelijk zaken verzwijgt bij je belastingaangifte. De Belastingdienst heeft het dan over ‘grove schuld of opzet’ en je krijgt in dat geval te maken met een ‘vergrijpboete’. Bijvoorbeeld zwartspaarders die geen aangifte doen. Bij ontdekking is de boete 150% van de opzettelijk ontweken belasting. Vergeet niet dat het bedrag van de ontdoken belasting bovenop de boete komt. Als er sprake is van ‘grove schuld’, bedraagt de boete 75% van de verschuldigde belasting. Verder wordt bekeken of er omstandigheden zijn om de boete verder te verhogen of te verlagen. De boete zal verhoogd worden als je bijvoorbeeld eerder een vergrijpboete hebt gekregen of als er sprake is van fraude. De boete valt echter lager uit als er sprake is van verzachtende omstandigheden.

Weigeren om aangifte te doen

Als je weigert aangifte te doen, kan de Belastingdienst meer doen dan enkel een boete geven. Er wordt een schatting gemaakt van het verschuldigde belastingbedrag. De Belastingdienst legt in dat geval een ‘ambtshalve aanslag’ op. Ben je het daar niet mee eens? Dan zal je in beroep moeten gaan.