Op vakantie na de zomer? Zo bespaar je geldOp vakantie gaan buiten het hoofdseizoen kan veel geld schelen. Vliegtickets en hotels zijn in september, oktober of november bijvoorbeeld vaak een stuk goedkoper omdat de bezettingsgraad gemiddeld lager is. Het ligt dus voor de hand om in het najaar op reis te gaan. Maar het probleem is dat sommige gezinnen in verband met de schoolvakanties beperkt zijn in hun potentiële vakantiedata. In dit artikel laten we zien wat het kan schelen als je in het najaar op vakantie gaat. Daarnaast leggen we uit hoe het zit met de leerplicht en aanverwante zaken als je besluit om buiten de schoolvakantie een reis te boeken.

Timing is alles

Timing heeft vaak een grote invloed op de totaalprijs van je vakantie. Heel vroeg of juist heel laat boeken is vaak een goed idee. Veel reisorganisaties bieden namelijk vroegboekkorting of gunstige prijzen voor lastminutereizen aan. Die prijsreducties kunnen variëren van enkele tientjes tot ruim honderd euro per persoon. Ook boeken op een doordeweekse dag is vanuit prijstechnisch oogpunt een prima zet. Omdat veel mensen in het weekend (geen werkverplichtingen) achter hun computer kruipen om hun vakantie te boeken, gaan de prijzen voor vliegtickets, hotelkamers of vakantie-arrangementen op die dagen vaak de hoogte in. Volgens de Consumentenbond is dinsdag doorgaans de beste dag om een vakantie te boeken. Ook de vliegdagen kunt u het beste buiten het weekend plannen. Omdat veel reizigers vlak na de laatste werkweek willen vertrekken of voor maandag terug willen komen, vallen de prijzen dan doorgaans hoger uit. Tickets voor doordeweekse vluchten zijn in de regel dus ook goedkoper op werkdagen.

Hotelkamers en pakketreizen

Buiten het hoogseizoen verdwijnen vaak de vaste prijzen voor hotelkamers en georganiseerde reizen. Die worden in deze periode vaak afgestemd op het aanbod. Dit houdt in dat prijzen van dag tot dag kunnen verschillen. Het nettoresultaat: zeker pakketreizen kunnen in het najaar honderden euro’s goedkoper zijn dan in de zomer.

Op vakantie tijdens de schoolvakantie

Hoewel de keus voor op vakantie gaan in het najaar op basis van de prijs snel gemaakt is, is er voor gezinnen vaak wel een beperkende factor: je bent gebonden aan de schoolvakanties. Als je op vakantie buiten de schoolvakantie wil, dan is dit in strijd met de Leerplichtwet. Gezinnen met schoolgaande kinderen zijn namelijk verplicht om rekening te houden met de vakantieperioden die de school vaststelt.

Beroep op vrijstelling

Als het door jouw beroep of dat van je partner niet mogelijk is om tijdens de schoolvakantie op pad te gaan, kun je bij de schooldirecteur een verzoek tot vrijstelling indienen. Dergelijke verlofaanvragen worden door de school altijd individueel getoetst. Zo’n ‘beroep op vrijstelling’ moet minimaal acht weken voor de vakantie worden aangevraagd en vergezeld gaan van een werkgeversverklaring die bewijst dat je echt niet buiten de schoolvakanties op reis kunt gaan. Voor een eventueel vakantieverlof (maximaal tien dagen) gelden enkele voorwaarden. Die zijn vastgelegd in de leerplichtwet van 1969:

  • Het gaat echt om een gezinsvakantie.
  • De vakantie kan niet worden opgenomen in een van de wettelijk vastgestelde schoolvakanties. Het specifieke karakter van jouw beroep van of dat van je partner moet de hoofdreden zijn.
  • De vakantiedagen vallen niet in de eerste twee weken na de zomervakantie.

Haal je jouw kind toch van school zonder dat je een speciale vrijstelling hebt? Dan kun je rekenen op een boete van 60 euro per verzuimde schooldag.

Besparen kan ook in de zomer

Het goede nieuws is dat op vakantie gaan in de zomer niet altijd een enorme rib uit je lijf hoeft te zijn. Met deze tips kun je ook de vakantie-uitgaven in de zomermaanden binnen de perken houden:

  • De door de Nederlandse overheid gehanteerde vakantiespreiding zorgt ook voor goedkopere en duurdere periodes binnen de schoolvakanties. Kiezen voor de goedkopere periode kan tientallen tot enkele honderden euro’s schelen.
  • Kies eens voor een minder bekende bestemming. Warme stranden, cultuur en natuur vind je niet alleen in populaire vakantielanden als Spanje en Italië, maar bijvoorbeeld ook in Bulgarije en Macedonië. Maar wel tegen een fractie van de kosten.
  • Willen jullie verder weg? Overweeg dan een vlucht met tussenstop. Zeker de luchtvaartmaatschappijen uit de Golfstaten (Qatar Airways, Etihad Airways, Emirates) pakken vaak uit met stuntprijzen en doen qua comfort en serviceniveau absoluut niet onder voor hun Europese concurrenten.
  • Met de auto of het openbaar vervoer kun je ook veel topbestemmingen in Nederland en Europa verkennen. En dat voor weinig geld!

Wil je de precieze kosten voor een vakantie op een bepaald tijdstip inzichtelijk maken? Maak dan gebruik van het digitale huishoudboekje van Cashflow.