Het gebruik van een pinpas bij het afrekenen is voor de meeste mensen de normaalste zaak van de wereld. Vrijwel overal is het betalen met een pinpas mogelijk. Het lijkt er op dat deze toch al wel handige manier van betalen plaats moet maken voor een nóg moderner betaalsysteem. NFC-betalen maakt namelijk een snelle groei door.

NFC-betalen

NFC is de afkorting van de term “near field communication”. Kort gezegd is het een contactloze manier om informatie uit te wisselen. Door een pasje in de buurt van een NFC-lezer te houden wordt informatie uitgewisseld. De OV-chipkaart is het bekendste voorbeeld van een NFC-pas.

Deze techniek wordt in Nederland sinds 2013 ook gebruikt als vervanger van pinnen. Door je pinpas bij een NFC-lezer te houden kunnen kleine bedragen (meestal tot 25 euro) afgerekend worden. Identificatie is hierbij niet nodig omdat het om een klein bedrag gaat en dat de duur van betalen zou vergroten. Deze manier wordt nu vooral gebruikt in de horeca omdat er zo razendsnel kleine bedragen betaald kunnen worden. Dit zorgt bij drukte natuurlijk voor een kortere wachttijd.

De mobiele telefoon

Zoals bekend heeft vandaag de dag bijna iedereen een smartphone. Daarom is het natuurlijk heel handig dat NFC-betalen ook mogelijk is met de telefoon. Door een NFC-sensor in de mobiele telefoon te plaatsen en deze te koppelen aan een bank of creditcard wordt het mogelijk met de telefoon af te rekenen. Bij kleine bedragen hoeft ook hier geen code te worden ingevoerd. Bij grotere bedragen is dit wel nodig.

Waarom via de telefoon?

Wat nu misschien nog klinkt als ingewikkeld en gevaarlijk wordt hoogstwaarschijnlijk in de nabije toekomst de normaalste zaak van de wereld. Door betalen met de mobiele telefoon worden kassabonnen bijvoorbeeld overbodig. Alle pasjes kunnen vanaf nu thuisgelaten worden. Het enige wat een consument nu bij zich moet hebben is zijn telefoon. Hiermee identificeert hij zich overal.

Voor CashFlow zijn deze ontwikkelingen natuurlijk ook interessant. Onze software moet ook altijd in staat zijn aankopen die met NFC-betaling zijn verricht te kunnen rubriceren. Gelukkig is dat voor onze software geen probleem.