Alternatief voor fruit

Geld besparen door langer de tijd te nemen voor je boodschappen. Het klinkt tegenstrijdig, je bent immers langer in het gebied waar je impulsaankopen kunt doen, maar langer de tijd nemen loont. Neem de tijd om niet alles op één plek te kopen, maar maak gebruik van goedkopere alternatieven om groente en fruit te kopen. Lees in deze blog hoe je geld kunt besparen als je je groente en fruit elders koopt in plaats van de supermarkt.

Goedkopere alternatieven dan de supermarkt

Groente en fruit zijn seizoensproducten. In de winter een paar aardbeien kost meer geld dan in de zomer. Uit onderzoek van de Telegraaf blijkt dat er het hele jaar door een relatief groot verschil zit in de prijs van groente en fruit bij supermarkten. Waar een krop sla bij de Lidl 1.09 euro kost, wordt dezelfde krop sla bij Albert Heijn voor 1.49 euro verkocht. Daarentegen heeft de AH wel de voordeligste komkommers. Kortom, de prijzen verschillen per stuk groente en fruit. Onderstaand geven we drie opties waar je groente en fruit goedkoper kunt halen dan in de supermarkt.

De markt

De plek waar iemand de tijd voor je neemt en waar je vaak een stuk groente of fruit mag proeven. Ongeveer een kwart van de Nederlanders gaat één keer per maand of vaker naar de markt. Van deze 25% is de groep 55-plussers het grootst. Wat verder opvalt is dat:

  • Jonge stellen zonder kinderen de markt links laten liggen;
  • Er gemiddeld 15 euro per marktbezoek wordt uitgegeven;
  • Er vooral levensmiddelen op de markt gekocht worden.

Volgens onderzoek van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) zijn de lage prijzen en de kwaliteit van de producten het onderscheidend vermogen van de markt. Reden genoeg dus om de proef op de som te nemen en je groente en fruit eens op de markt te halen.

Tip: Haal je producten op de markt als de markt bijna gaat sluiten. De kooplieden willen graag van hun voorraad af en verkopen vaak de voorraad voor een lagere prijs.

De Turkse supermarkt

Volgens velen is het groente en fruit in de Turkse supermarkt lekkerder dan in de grote supermarktketens. Het groente en fruit wordt niet verpakt in plastic en komt meestal direct van het land in de schappen terecht. Hiernaast zijn ze ook nog eens voordeliger dan de supermarkt. Een meer milieuvriendelijke en betaalbare optie.

Turkse supermarkt
In de turkse supermarkt wordt het groente en fruit niet ingepakt in plastic

De groenteboer

Ook de groenteboer heeft doorgaans goedkopere groente en fruit dan de supermarkt. Uit onderzoek van Productschap Landbouw blijkt dat een groenteman zich volgens de consumenten onderscheidt van een supermarkt door betere producten en persoonlijk contact. Hiertegenover staat dat de supermarkt zich onderscheidt door het gemak van ‘one stop shopping’, wat betekent dat je al je benodigde producten op één locatie kunt kopen.

Langs de weg

Ook zijn er langs de weg genoeg plekken waar je je groente en fruit kunt kopen voor een schappelijke prijs. Boeren bieden hun oogst langs de weg aan en dat gebeurt vaak met een prijs die lager is dan in de supermarkt. Zelfs in het drukke Amsterdam zijn er boeren die langs de weg hun groente en fruit verkopen. Bekijk zelf waar de dichtstbijzijnde boer zit of maak gebruik van de online bestelfunctie waarbij je het groente en fruit direct bij de boer kunt bestellen.

Meer tips om te besparen op groente en fruit

Hier nog enkele tips die je kunnen helpen bij het besparen op groente en fruit:

  • Koop geen groente en fruit dat al voorgesneden is.
  • Gooi overrijp groente en fruit niet weg, maar maak er een smoothie of lekkere soep van.
  • Ingeblikt groente en fruit is even gezond, maar wel goedkoper dan vers.
  • Hoe meer groente je tijdens het avondeten nuttigt, hoe minder vlees je nodig hebt. Vlees is prijzig, dus bespaar je meer op je boodschappen.

Inzicht in je besparingen?

Wil je kunnen zien hoeveel je bespaart op je groente en fruit? Dan kan dit met het huishoudboekje van CashFlow. Bekijk in één overzicht hoeveel geld je bespaart hebt, maar ook hoeveel er is uitgegeven en waar er mogelijkheden liggen om te besparen. Wil je weer weten over het huishoudboekje, dan kun je altijd even contact met ons opnemen. Wil je het liever gelijk proberen? Dan kan dit nu 30 dagen gratis!