Uit onderzoek blijkt dat de financiële crisis invloed heeft op het spaargedrag van ouders voor hun kinderen. 1 op de 5 ouders kan hierdoor minder sparen voor hun kinderen dan voorheen. Sparen is in deze moeilijke tijden juist extra belangrijk.

Ouderlijke plicht

Van de ouders die wel sparen voor hun kinderen geeft 33% aan dat zij het als een ouderlijke plicht ervaren. Ouders willen namelijk voorkomen dat hun kinderen in de toekomst voor veel financiële problemen komen te staan.  Een kind moet immers in staat zijn om zich te ontwikkelen en een goede basis op te bouwen om in het ‘echte’ leven te stappen. Het vroeg beginnen met de financiële opvoeding is dus van groot belang.

Onvoldoende voorbereid

Bij veel jongeren ontbreekt de financiële kennis en het inzicht waardoor zij meer in geldproblemen komen. Het is vooral van belang dat zij zich bewust worden van wat hen in toekomstige situaties te wachten staat. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan het voor het eerst op zichzelf gaan wonen. Doordat zij in deze situatie vaak nonchalant met hun geld omgaan, is er te weinig financiële ruimte om te sparen. Hierdoor ontstaan de eerste schulden en zijn zij onvoldoende voorbereid op financiële tegenslagen. Het gevolg hiervan is dat veel jongeren ook steeds meer geld gaan lenen.

Slecht leengedrag

Jongeren zijn niet alleen te impulsief met het lenen van geld. Maar zijn zich hierbij onvoldoende bewust van de rente die hierover terugbetaald moet worden. De bijkomende kosten van eventueel te laat terugbetalen worden ook vaak over het hoofd gezien. Hierdoor komen zij mogelijk verder in de financiële problemen, wat een erg zorgelijke ontwikkeling is.

CashFlow

Om meer grip op uw financiële situatie te houden kunt u beginnen met het bijhouden van een digitaal huishoudboekje. Hiermee creëert u in enkele simpele stappen een totaal overzicht van al uw inkomsten en uitgaven. Het geeft direct inzicht in mogelijke besparingen en ruimte in uw bestedingspatroon.
Probeer CashFlow en u ervaart snel wat “meer inzicht” voor uw spaarrekening kan betekenen!