Inkomsten en uitgaven vergelijken met de landelijke Nibud-gemiddeldenIedereen vraagt zich wel eens af hoe hij het financieel doet ten opzichte van andere huishoudens. Dat geldt vooral voor mensen die over vergelijkbare geldelijke middelen beschikken als jijzelf. Gelukkig is het maken van een dergelijke vergelijking tegenwoordig gemakkelijker dan ooit. Met een online huishoudboekje als CashFlow kun je de cijfers van het Nibud raadplegen en die vergelijken met je eigen inkomsten- en uitgavenpatroon. In dit artikel tonen we hoe je dat doet en leggen we uit waarom zo’n vergelijking met andere huishoudens een gunstige uitwerking kan hebben op jouw persoonlijke financiën.

Kenner van uitgavenpatronen

Het Nibud is een autoriteit als het aankomt op de uitgavenpatronen van Nederlandse huishoudens. Het instituut beschikt over een groot bestand aan cijfers. Hierdoor weet het Nibud wat verschillende huishoudens, die vaak verschillende inkomens en woonsituaties hebben, uitgeven aan een groot aantal posten. Het gaat daarbij zowel om vaste lasten als om uitgaven die niet elke week of maand terugkomen. Dankzij deze werkwijze verkrijgt het Nibud gemiddelden en referentiecijfers die gekoppeld worden aan cijfers van het CBS.

Voordelen van vergelijken met Nibud-gemiddelden

Door te kijken naar landelijke Nibud-gemiddelden en die cijfers te verwerken in een rekentool, krijg je meer zicht op de eigen financiële situatie. De belangrijkste voordelen van zo’n vergelijkend stukje  rekengereedschap zijn:

  • Je kunt nagaan waar besparingsmogelijkheden zitten binnen je eigen uitgavepatroon. Is jouw energierekening bijvoorbeeld erg hoog ten opzichte van de landelijke gemiddelden? Of geef je meer uit dan nodig is aan televisie-, internet- of telefoonabonnementen? Door goed te vergelijken kun je gelijk actie ondernemen en geld terugverdienen!
  • Een vergelijking geeft je extra inzicht in de manier waarop je omgaat met geld. Op welke punten wijk je af van het gemiddelde? En wat is voor jou echt belangrijk in het leven?
  • Ga je verhuizen of van baan wisselen? Of geef je het vrijgezellenbestaan op voor een leven met een partner? Dan is de kans groot dat je financiële situatie ook verandert. De vergelijkingstool van CashFlow Complete en het Nibud helpt je om het effect van die veranderingen in levenssituatie tijdig in kaart te brengen. Je kunt namelijk al kijken en voorspellen welke uitgavenposten in de nabije toekomst zullen veranderen.

Hoe werkt het?

Maar hoe werkt de vergelijkingstool van CashFlow Complete nu in de praktijk? Je begint met het aanmaken van een persoonlijk profiel. Daarna vul je de belangrijkste gegevens omtrent je inkomsten- en uitgavenpatroon in. Met de door jouw verstrekte gegevens berekent CashFlow vervolgens de landelijke gemiddelden. Dit zijn de kosten die soortgelijke huishoudens gemiddeld per maand of per jaar maken. In het overzicht zie je vervolgens per (hoofd)rubriek gegroepeerd wat je zelf spendeert, wat anderen uitgeven en hoeveel je naar boven of beneden afwijkt van de landelijke gemiddelden. Je kunt zelfs nagaan wat je concreet bespaart als je de uitgaven weet te beperken tot alleen de strikt noodzakelijke kosten.

Staafdiagram

Door in het menu van Cashflow Complete naar ‘Instellingen>Account’ te gaan en vervolgens op ‘Profiel aanpassen’ te klikken, kun je jouw gegevens vrijelijk beheren en veranderen. Door vervolgens naar ‘Analyse>Nibud vergelijken’ te gaan, krijg je een staafdiagram te zien dat jouw uitgaven vergelijkt met het landelijk gemiddelde voor de rubrieken die herkend worden door het Nibud. De blauwe staven geven de landelijke gemiddelden weer, de groene staan voor jouw persoonlijke uitgaven. Door te klikken op een staaf, wordt het mogelijk om ook vergelijkingen per subrubriek te bekijken. Door middel van de optiebalk kun je bovendien de periode waarover de vergelijking is gemaakt naar eigen inzicht aanpassen.

Conclusie

Ben je nieuwsgierig hoe jouw situatie zich verhoudt tot die van andere huishoudens met een vergelijkbaar inkomstenpatroon? Of wil je graag weten waar voor jou de beste besparingsmogelijkheden liggen? Dan is een onlinehuishoudboekje als Cashflow Complete ideaal. Voor 29,95 euro per jaar krijg je snel inzicht in al je financiële details en kun je jouw resultaten in een oogopslag vergelijken met het bestedingspatroon van andere Nederlanders.