Hoeveel geeft een gezin uit aan kleding?

Kleding is zonder twijfel een belangrijke uitgavenpost voor gezinnen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om zelf de kleren voor de kind(eren) te kopen, maar bijvoorbeeld ook werken met kleedgeld. Het voordeel van die laatste methode is dat kinderen zo al op jonge leeftijd zelfstandig met geld leren omgaan. Maar wat geeft een gemiddeld Nederlands gezin eigenlijk uit aan kleding? En welk onderdeel van het totale gezinsbudget wordt opgeslokt door de kosten voor kleding en kleedgeld? In dit artikel laten we het zien.

Concrete gezinsuitgaven aan kleding

Om een compleet beeld te krijgen van wat een gemiddeld gezin per jaar kwijt is aan kleding, is het een goed idee om even te kijken naar de cijfers die Modint, het zakennetwerk voor de mode-, interieur-, tapijt- en textielbranche, geeft.

 • Het gemiddelde gezin geeft per jaar zo’n 1600 euro aan kleding en schoenen uit. Dit komt neer op een kleine 5 procent van het totale budget.
 • Van die 1600 euro gaat 1265 euro op aan kleding en ruim 330 euro aan schoenen.
 • De lagere inkomens (de onderste 20 procent) spenderen gemiddeld iets meer dan 4 procent van het totale gezinsbudget aan kleding en schoenen. Bij de 20 procent met de hoogste inkomens liggen die uitgaven een procentje hoger.
 • Er is ook een groot verschil te bespeuren tussen diverse leeftijdsgroepen. De groep jongvolwassenen tussen de 25 en 35 jaar geeft het meeste uit aan kleding en schoenen (5,4 procent), gevolgd door de groep met een hoofdkostwinner tot 25 jaar oud. De groepen 55-75 (3,2%) en 75-plussers (2,8%) zijn het spaarzaamst als het op mode-uitgaven aankomt.

Kleedgeld invoeren

Veel gezinnen werken bij het bekostigen van kleding voor de kinderen met kleedgeld. Dit is een maandelijks of jaarlijks bedrag dat kinderen kunnen gebruiken voor het kopen van kleding. Het voordeel is dat ze zo meer vrijheid hebben om te kopen wat ze mooi vinden en tegelijkertijd de waarde van geld leren kennen. De overgang van basisschool naar middelbare school is een goed moment om te starten met kleedgeld. De meeste kinderen ontwikkelen rond die leeftijd namelijk een bewuste kledingsmaak.

Hoeveel kleedgeld?

Het bepalen van de hoogte van het bedrag voor kleedgeld kan best lastig zijn. Kijk van tevoren goed naar het beschikbare budget. Denk bovendien ook goed na voor welke items het kleedgeld is bestemd. Is het alleen bedoeld voor truien, T-shirts en broeken, of moet je kind er ook ondergoed, schoenen en een winterjas van bekostigen? Het spreekt voor zich dat je in het laatste geval een hoger bedrag moet reserveren. Het Nibud adviseert de onderstaande maandbedragen, waarbij wordt aangenomen dat het bedrag geldt voor alle kledingitems.

 • 12 jaar: 30-45 euro
 • 13 jaar: 45-50 euro
 • 14 jaar: 50 euro
 • 15-16 jaar: 50-60 euro
 • 17-18 jaar: 55-65 euro

Hoeveel geeft een gezin uit aan kleding?

Goede afspraken

Als het aankomt op de uitgaven voor kleding en kleedgeld is het belangrijk om goede afspraken met je kind(eren) te maken.

 • Hoe geef je het geld? Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor contante uitbetaling, maar het bedrag ook elke maand overmaken naar de bankrekening van je kind.
 • Spreek een vast tijdstip af waarop je het geld geeft of overmaakt. Denk bijvoorbeeld aan een vaste dag in de maand of per kwartaal.
 • Spreek goed af wat het kind van zijn of haar kleedgeld moet bekostigen. Horen schoenen, sportkleding, ondergoed, nette kleren voor speciale gelegenheden of reparaties hier ook bij?
 • Leer kinderen ook om geld opzij te zetten voor grotere uitgaven zoals een goede winterjas of die felbegeerde, maar dure sportschoenen.
 • Zet de gemaakte afspraken op papier. Dat kan bijvoorbeeld door op de site van het Nibud een speciaal invulschema te downloaden.

Breng je kledinguitgaven in kaart met CashFlow

Wil je weten welk deel van de totale gezinsuitgaven worden besteed aan kleding? Of wil je op basis van al je inkomsten en uitgaven weten welk bedrag je kunt reserveren als budget voor kleedgeld? Met een huishoudboekje van CashFlow wordt het een koud kunstje en schep je het benodigde overzicht. CashFlow rubriceert automatisch al jouw inkomsten en uitgaven, zodat je precies ziet waar al het geld aan wordt uitgegeven.