Hoe omgaan met geld tijdens de vakantie?Op vakantie is het vooral belangrijk om te genieten! Geldzaken staan dan doorgaans ook niet centraal tijdens deze periode van ontspanning. Toch is het belangrijk om ook tijdens de vakantie een beetje op de kleintjes te letten. In dit artikel reiken we een aantal tips aan die helpen om geld te besparen tijdens je vakantie, zonder dat dit ten koste gaat van het plezier.

Wanneer op vakantie?

Als je de mogelijkheid hebt, is het altijd beter om buiten het hoogseizoen op vakantie te gaan. Hotels en vliegtickets zijn namelijk het duurst op de momenten dat de meeste mensen vrij hebben. Lukt het niet om de vakantie te plannen in het laagseizoen? Ook in de duurdere periodes zijn er nog grote verschillen tussen diverse aanbieders. Door een paar dagen eerder of later te vertrekken, ben je soms wel honderden euro’s goedkoper uit.

Vergelijk vervoersmiddelen

Kijk goed naar de beschikbare vervoersmiddelen op jouw vakantiebestemming. Zeker binnen Europa zijn er naast het vliegtuig nog legio andere transportmiddelen beschikbaar zoals treinen, bussen, de eigen auto of een huurwagen. Het loont de moeite om uit te zoeken welke opties het voordeligst zijn. Reizen per trein, bus of metro is in veel Aziatische en Zuid- of Oost-Europese landen bijvoorbeeld spotgoedkoop. En het is ook een goede manier om wat meer van het land te zien dan alleen de platgetreden paden en overvolle toeristenstranden!

Bespaar geld op eten en drinken

Eten en drinken tijdens je verblijf kunnen een flinke kostenpost zijn, maar bieden ook veel besparingsmogelijkheden. Met de volgende tips kun je de inwendige mens tevreden houden zonder de beurs te legen:

  • Eet en drink lokaal. Door de eetgewoonten van de locals te volgen in plaats van in het hotel of luxe restaurants te dineren, kun je veel geld besparen. Bovendien word je op die manier ondergedompeld in een nieuwe culinaire ervaring.
  • Vermijd de toeristische hotspots. Zeker in een toeristenplaats kun je veel geld besparen door een paar straten om te lopen voor een terrasje of een hotel te boeken in een nabijgelegen dorp of stadje. Door restaurantjes, terrassen, supermarkten en markten buiten het toeristische gebied op te zoeken bespaar je geld, maar zie je ook veel meer van een land of stad dan de gemiddelde toerist.

Besparen op onderdak

Wellicht heb je helemaal niet zo’n behoefte aan de extraatjes in een duur viersterrenhotel. Kijk in dat geval ook eens naar andere overnachtingsmogelijkheden. In een camping of blokhutje kun je de omgeving bijvoorbeeld echt in je opnemen. En aan deze opties hangt meestal een gunstiger prijskaartje dan aan een hotelovernachting. Is kamperen je net iets te basic? Dan kun je ook kiezen voor een hostel of jeugdherberg. Goedkoop, en bovendien vaak een plek waar je volop interessante mensen en potentiële nieuwe vrienden ontmoet. Ook couchsurfing is een leuke, kostenvriendelijke optie om steden of landen te ontdekken en nieuwe mensen te ontmoeten.

Geldzaken ter plekke

Probeer een land te selecteren dat een gunstige valutakoers heeft ten opzichte van de euro. Dat maakt het leven op de vakantiebestemming net wat goedkoper! Probeer ook niet te vaak te pinnen of de creditcard te gebruiken. In het eerste geval rekenen de plaatselijke banken vaak ongunstige koersen, terwijl de tweede optie tamelijk fraudegevoelig is.

Internet en telefoon

Bellen en internetten in het buitenland? Handig, maar vaak wel een hoge en onderschatte kostenpost. Controleer wat het gebruiken van internet en je mobiele telefoon op de vakantiebestemming kost en kijk of je een vakantiebundel af kunt sluiten. Binnen Europa kun je de internetbundel inmiddels overal gebruiken. Buiten Europa is het wel verstandig om internet uit te schakelen. Internetten in andere werelddelen is namelijk nog steeds een kostbare bezigheid. En waarom zou je de telefoon op vakantie niet een tijdje helemaal uitzetten? Als het goed is, valt er om je heen genoeg te zien en te beleven en gaat het continu turen naar een schermpje al snel ten koste van de pure vakantie-ervaring.