Hoe kan je sparen met weinig geld?Een goed gevulde spaarrekening is altijd een handig appeltje voor de dorst. Bovendien is het ook een buffer die je financiële gemoedsrust verschaft. Met spaargeld achter de hand ben je namelijk voorbereid op onverwachte uitgaven zoals een kapotte wasmachine, computer of televisie. Daarnaast kan sparen je een leuk extraatje voor de oude dag opleveren. Veel mensen denken dat je alleen met een vorstelijk inkomen kunt sparen. Een misvatting. Ook als je wat minder verdient is het goed mogelijk om te sparen. In dit artikel zetten we een aantal spaartips op een rij voor mensen die het niet zo breed hebben.

Inkomsten en uitgaven op een rijtje zetten

Serieus sparen begint met het maken van een financieel overzicht. Gebruik een huishoudboekje zoals CashFlow om je inkomsten (salaris, inkomsten uit onderneming, toeslagen) en maandelijkse uitgaven (huur, boodschappen, zorgpremie, gas, water, energie, abonnementen etc.) naast elkaar te leggen. Aan de hand van deze lijst kun je precies nagaan op welke terreinen besparingsruimte ligt. Ben je bijvoorbeeld geabonneerd op een tijdschrift dat je vaak toch amper leest? Of verbruik je meer energie dan eigenlijk nodig is? Zet het bespaarde geld gelijk op een spaarrekening. Zo voorkom je impulsaankopen en maak je een goed begin met sparen.

Stop je kleingeld weg

Het kleingeld dat vaak achterblijft in je portemonnee wordt doorgaans erg gemakkelijk uitgegeven aan triviale, grotendeels onnodige dingen. Toch hoeft dat niet. Door de munten geregeld in een spaarpot te stoppen en de inhoud een keer in de paar maanden naar de bank te brengen, kun je op den duur een leuk spaarbedrag opbouwen. In het geval van sparen helpen namelijk alle kleine beetjes. Bovendien zijn we geneigd om munten die in een spaarpot zitten minder snel uit te geven dan kleingeld uit onze beurs. Door wekelijks een klein bedrag opzij te leggen, heeft sparen ook minder invloed op het besteedbare inkomen dan wanneer je ineens een groot bedrag overhevelt naar de spaarrekening.

Bezuinig op de boodschappen

Overdaad is een kenmerk van onze moderne westerse samenleving. Met de hoeveelheden voedsel die alleen in Nederland op jaarbasis worden weggegooid, kunnen we bijvoorbeeld tientallen Afrikaanse dorpen jarenlang voeden. Kijk daarom eens goed in je koelkast voor je weer boodschappen gaat doen. Vaak heb je veel meer in huis dan je voor de korte termijn nodig hebt. Maak ook een lijstje voordat je naar de supermarkt gaat. Zo voorkom je impulsaankopen en ga je minder snel in op aanbiedingen. Die koopjes lijken namelijk wel aantrekkelijk, maar zorgen er niet zelden voor dat je meer koopt dan je eigenlijk nodig hebt. Door minder vaak naar de supermarkt te gaan, wordt de kans op verleidingsaankopen ook kleiner.

Incidentele meevallers

Ook incidentele meevallers kunnen gebruikt worden om je spaarrekening te spekken. Ontvang je een belastingteruggave of dertiende maand? Of heb je wat spullen verkocht die je toch niet meer gebruikte? Hevel die extraatjes dan over van de betaalrekening naar je spaarrekening. Je kunt er ook voor kiezen om elke maand een klein deel van je salaris over te laten boeken naar de spaarrekening. Slechts een kleine hap uit het budget, maar op den duur wel een leuke aanvulling op het spaargeld.

Spaardeposito’s, beleggingen en investeren

We leven helaas in een tijd van extreem lage spaarrentes. Toch zijn er wel manieren om extra rendement uit spaargeld te halen. Een spaardeposito levert bijvoorbeeld meer op dan een gewone spaarrekening. Je zet het geld dan voor een bepaalde tijd vast bij de bank. In ruil hiervoor krijg je een hogere rente van de bank. Hou er wel rekening mee dat je bij een spaardeposito geen geld kan opnemen van de spaarrekening gedurende de looptijd. Heb je al een behoorlijk bedrag aan spaargeld opgebouwd? Dan is beleggen vaak de beste (al is het niet geheel risicoloos) manier om extra rendement uit je geld te halen. Beleggen is ook niet langer een exclusieve bezigheid voor financiële specialisten. Een app als BUX maakt instappen in de aandelenmarkt een stuk laagdrempeliger. Bovendien geeft het platform je de mogelijkheid om eerst te experimenteren met nepgeld.

Spaardiscipline

Sparen is vaak ook een kwestie van financiële discipline. Het help als je jezelf er continu aan herinnert dat je moet sparen. Plannen richting de toekomst of een spaardoel voor de lange termijn visualiseren zijn handige trucs om jezelf spaardiscipline op te leggen. Daarnaast zijn er nog wel een aantal zaken die helpen om de spaarmoraal hoog te houden.

  • Vermijd impulsaankopen. Overhandig je bankkaart eventueel tijdelijk aan iemand anders als je hier moeite mee hebt.
  • Koop zo weinig mogelijk met kredietkaarten of bankpassen. Haal liever cash af. Zo krijg je een beter beeld van wat je uitgeeft en heb je eerder door wanneer de limiet van het betamelijke is bereikt.
  • Stel een spaarplan op, bijvoorbeeld met behulp van een huishoudboekje als CashFlow.
  • Profiteer van aanbiedingen, maar wel alleen als het gaat om producten die je normaal ook gebruikt.

Conclusie

Zoals je ziet is sparen niet alleen weggelegd voor vermogende mensen. Ook een modaal of bescheiden inkomen laat vaak nog de nodige besparingsruimte. Het belangrijkste is dat je een goed overzicht van je financiën hebt en over voldoende discipline beschikt om prioriteiten te stellen.