Hoe groot moet jouw financiële buffer zijn? Een financiële buffer kan je rust geven. De grote vraag is echter vaak: hoe weet je hoe groot je ‘buffer’ moet zijn? Er is jammer genoeg geen standaardbedrag als het gaat om de hoogte van je financiële buffer. Dit hangt namelijk af van je gezinssamenstelling, inkomen, woonsituatie, een eventuele auto en natuurlijk je eigen wensen. Breng dit dus eerst duidelijk in kaart.

Inkomen

Wat gebeurt er als je inkomen wegvalt? Wat zijn je rechten? Krijg je nog een bedrag mee van je werkgever en hoelang heb je recht op een WW-uitkering? Probeer ook te bedenken hoelang je verwacht zonder salaris te zitten en of je alle vaste lasten kunt dekken met een uitkering. Als je dat weet, kun je gemakkelijk berekenen hoeveel spaargeld je nodig hebt om een gat in je inkomen te dekken.

Onderhoud woning

Als je een koophuis hebt, zal je het onderhoud zelf moeten uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe Cv-ketel, een lekkage, een nieuwe vaatwasser, schilderwerk en ga zo maar door. Als je bent aangesloten bij een VVE, bekijk dan goed wat er wel en niet binnen jouw VVE valt.

Auto

Het risico van onvoorziene autokosten hangt compleet van je auto af. Een nieuwe auto zal minder problemen en kosten met zich meebrengen dan een oude auto die vaker kuren vertoont. Het is sowieso handig om geld opzij te zetten om je auto te onderhouden. De kosten kunnen zelfs voor een eenvoudige controle hoog oplopen.

Zorg

Afhankelijk van je zorgverzekering, kunnen onverwachte zorgkosten ontzettend tegenvallen. Denk bijvoorbeeld aan een onverwacht hoge tandartsrekening waar je niet geheel voor verzekerd bent. Het kan ook zijn dat je hebt gekozen voor een hoge eigen risico, omdat je toch nooit ziek bent. Zorg er dan voor dat je de kosten kunt dekken als er toch iets gebeurt.

Onvoorziene uitgaven

Er kunnen altijd dingen gebeuren die ervoor zorgen dat je opeens een bak met geld moet uitgeven. Denk aan een hoog uitgevallen jaarrekening van de energieleverancier, een kapotte telefoon of een lekkage. Het is altijd fijn om zeker te weten dat je geld achter de hand hebt.   

De hoogte van een financiële buffer is dus echt afhankelijk van jouw situatie. Om uit te zoeken hoe hoog jouw buffer zou moeten zijn, is het dus noodzaak om je zaken op orde te hebben. Voor zicht op je financiële situatie kun je gebruik maken van het digitale huishoudboekje van CashFlow. Je haalt de bij- en afschrijvingen op uit internetbankieren en voegt ze samen in CashFlow. Je ziet in één klap de totalen van al jouw rekeningen bij elkaar. Krijg snel zich op je situatie, vergelijk jezelf met de gemiddelde uitgaven van soortgelijke huishoudens en kom erachter welk bufferbedrag je nodig hebt. Probeer CashFlow nu 30 dagen uit zonder verplichtingen.