Gemiddeld uitgavenpatroon: waar gaat mijn geld naartoe?Het uitgavenpatroon per huishouden kan flink verschillen. Toch is het mogelijk om in kaart te brengen hoe het gemiddelde uitgavenpatroon van mensen met een modaal inkomen er in de praktijk globaal uitziet. Waar gaat het meeste geld naartoe? En hoe verhouden die kostenposten zich tegenover het maandinkomen? Wij laten het zien.

De woning

Woonlasten vormen gemiddeld gezien een behoorlijk grote uitgavenpost voor een modaal Nederlands of Belgisch huishouden. Tot de categorie modaal worden huishoudens gerekend met een bruto jaarinkomen dat rond de 35.000 euro ligt. Het gemiddelde bedrag dat een modaal Nederlands huishouden aan (kale) huur of het aflossen van de hypotheek kwijt is, ligt volgens het Nibud bijvoorbeeld tussen de 500 en 600 euro per maand. In België ligt het gemiddelde huurbedrag zelfs nog een tikkeltje hoger. Een huis kopen is bij onze zuiderburen daarentegen weer wat goedkoper.

Huishoudelijke uitgaven

Behalve aan woonlasten, gaat ook een groot deel van het budget van modale Nederlanders op aan huishoudelijke uitgaven. Het leeuwendeel van deze uitgavenpost wordt gevormd door de dagelijkse boodschappen. Denk bijvoorbeeld aan de maaltijden, was- en afwasmiddelen, verzorgingsproducten en alle andere spullen voor huishoudelijk gebruik. Hoeveel je precies aan huishoudelijke uitgaven kwijt bent, hangt grotendeels af van de gezinssamenstelling. Voor een kinderrijk gezin vallen de kosten natuurlijk hoger uit dan voor iemand die als vrijgezel door het leven gaat. Een gemiddeld vierpersoonshuishouden geeft ruim 500 euro per maand uit aan producten en zaken die binnen deze categorie vallen. 

Vaste lasten

Naast woonkosten en huishoudelijke uitgaven heeft elk huishouden natuurlijk ook nog te maken met een breed scala aan andere vaste lasten. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor gas, licht, water, elektriciteit, internet, telefoon, televisie, verzekeringen en vervoer (auto en openbaar vervoer). Ook de wettelijk verplichte zorgpremie is een maandelijks terugkerende kostenpost die deel uitmaakt van de vaste lasten. Het totaal van de bovengenoemde kosten bedraagt voor een modaal Nederlands gezin ruim 600 euro. In België werpt vervoer zich met een jaarlijks budget van ruim 4500 euro (zo’n 14 procent van het jaarsalaris) zelfs op als de op een na grootste kostenpost voor modale huishoudens.

Reserveringsuitgaven

Plek drie op de uitgavenlijst wordt ingenomen door de zogenaamde reserveringskosten. Dit zijn geen vaste uitgaven die elke maand terugkomen. Maar omdat ze meerdere keren per jaar opduiken, moet je er wel tijdig geld voor reserveren. Voorbeelden van dergelijke uitgaven zijn kleding, inventaris, onderhoudskosten voor je huis en tuin of niet-vergoede ziektekosten die je maakt. Gemiddeld spendeert een modaal Nederlands gezin 4000-5000 euro per jaar aan reserveringsuitgaven.

Luxe en participatie

Dan zijn er ook nog de luxe- en participatie-uitgaven. Hieronder vallen uitgaven zoals vakanties, café- en restaurantbezoek, het lidmaatschap van verenigingen, abonnementen of het kopen van artikelen zoals elektronica, dvd’s, cd’s en boeken. Dit is de meest variabele categorie, vooral omdat ze sterk onder invloed staat van persoonlijke voorkeuren. We zien wel dat reizen zowel in Nederland als België aan populariteit wint. Het gemiddelde reisbudget van vakantievierende Nederlanders bedraagt 1000 tot 2500 euro. Met name millenials hechten veel waarde aan levenskwaliteit en vinden het belangrijk om ook veel van de wereld te zien. Deze groep is dan vaak ook bereid om wat dieper in de buidel te tasten voor bijzondere en lange reizen naar verre oorden.  

Uitgaven overzichtelijk maken met CashFlow

De optelsom van dit alles: een gemiddeld modaal huishouden van drie of meer personen geeft in Nederland zo’n 1500-2000 euro per maand uit. Het Nibud signaleert dat traditionele kostwinnersgezinnen die moeten rondkomen van een modaal inkomen of minder het in ons land steeds moeilijker hebben door de gegroeide kosten voor levensonderhoud. Om toch de financiële regie in eigen handen te houden, is het verstandig om een huishoudboekje bij te houden. De producten van CashFlow geven je meer inzicht in jouw bestedingspatroon. Je haalt bij- en afschrijvingen op uit internetbankieren. Deze worden vervolgens automatisch in categorieën ingedeeld. Binnen een minuut of 10 zie je in duidelijke en eenvoudige overzichten waar, wanneer en waaraan je jouw geld uitgeeft. Zo weet je precies of er besparingsruimte is en wat je kunt doen om elke maand net wat meer geld over te houden.