Roken is slecht voor je gezondheid en portemonnee

Dat roken slecht voor je is, hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Naast de gezondheidsrisico’s zijn er echter nog veel meer nadelen verbonden aan het roken van sigaretten. Zo kunnen sigaretten bijvoorbeeld een enorme maandelijkse kostenpost vormen.

Hoog tijd dus om te besparen op sigaretten. Daarom leggen we in deze blog uit hoeveel sigaretten eigenlijk kosten en hoe je deze kosten kunt beperken.

De prijs van sigaretten

Aan het roken van sigaretten hangt een prijskaartje, en niet zo’n kleine ook. Natuurlijk ben je geld kwijt aan de sigaretten zelf, maar roken brengt ook een hoop indirecte kosten met zich mee. Hieronder geven we een voorbeeld van hoeveel roken kan kosten.

Voor roken betaal je niet alleen met geld, maar ook met je gezondheid
Voor roken betaal je niet alleen met geld, maar ook met je gezondheid

Directe kosten

Ieders rookgedrag is anders, het is dan ook niet te zeggen hoeveel roken per maand kost. Het is wel te zeggen dat je maandelijks waarschijnlijk meer geld kwijt bent aan sigaretten dan je denkt. We geven een kort voorbeeld om te laten zien hoe snel de kosten van roken kunnen oplopen.

Stel dat je gemiddeld 12 sigaretten per dag rookt en altijd een pakje van 27 sigaretten haalt, dan koop je elke maand 14 pakjes. Een pakje van 27 stuks kost zo’n €8,00, wat dus betekent dat je elke maand €112,00 betaalt voor je sigaretten. Dat is een hoop geld voor iets wat niet noodzakelijk is.

Indirecte kosten

De echte grote kosten komen echter pas op de lange termijn. Door het grote gezondheidsrisico dat je neemt door te roken is de kans groot dat je op den duur ziek wordt. Op het moment dat je zo ziek wordt dat je medicijnen nodig hebt, regelmatig naar het ziekenhuis moet en niet meer kunt werken zijn de kosten niet meer te overzien.

Daarnaast betalen rokers meer voor sommige verzekeringen. Zo kunnen bepaalde uitvaartverzekeringen, arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en zorgverzekeringen een hogere premie rekenen voor rokers.

Stoppen met roken

Je voelt hem natuurlijk al aankomen, maar de beste manier om te besparen op sigaretten is door te stoppen. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig zijn er tegenwoordig een hoop behandelingen die je kunnen helpen met het stoppen. Bewezen effectieve stoppen-met-rokenprogramma’s worden zelfs vergoed vanuit de basisverzekering.

Moeite met stoppen? Schakel dan professionele hulp in
Voor roken betaal je niet alleen met geld, maar ook met je gezondheid

Als je niet weet hoe je het beste kunt stoppen met roken, maak dan een afspraak met je huisarts. Je wordt dan doorverwezen naar de juiste organisaties en experts. Heb je extra motivatie om te stoppen nodig? Bereken dan maar eens hoeveel geld je elke maand kwijt bent aan sigaretten.

Goedkoper roken

Soms kan stoppen met roken zo lastig zijn dat het onmogelijk lijkt. Als je niet wilt of kunt stoppen, probeer dan goedkoper te roken. Vaak zijn de grote pakjes sigaretten relatief goedkoper, door de grootste pakjes sigaretten te kopen bespaar je per maand dus een paar euro’s.

Daarnaast zou je ook over kunnen stappen op shag of zogenaamde ‘schiet-sigaretten’. Losse tabak kun je namelijk in grotere hoeveelheden kopen, waardoor je per sigaret nog goedkoper uit bent. Nogmaals: stoppen met roken is en blijft de beste manier om de kosten te drukken.

Inzicht in je uitgaven

Inzicht krijgen in hoeveel geld je maandelijks uitgeeft aan je verslaving kan enorm motiverend werken om te stoppen, of in ieder geval om geld te besparen op sigaretten. Wil je echt geld besparen? Laat het dan niet bij sigaretten, maar zorg dat je inzicht krijgt in al je uitgaven.

Met het online huishoudboekje van CashfFow breng je al je inkomsten, uitgaven en rekeningen in kaart. Door ze in een duidelijk overzicht te plaatsen kun je zien waar je geld kunt besparen en hoe je er financieel voor staat. Benieuwd hoe CashFlow jou nog meer kan helpen? Probeer het dan nu gratis.