Soms is goedkoop duurkoop

Geld besparen door goedkope producten aan te schaffen. Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn. En dat is het in sommige gevallen ook. De intentie om geld te besparen is er, maar is het product dat je gaat kopen wel geschikt om op te bezuinigen? In deze blog zetten we de valkuilen van geld besparen op een rij. Zo weet je wanneer goedkoop eigenlijk duurkoop is, of juist niet.

Valkuilen bij geld besparen

Dat er een hele hoop valkuilen zijn bij het besparen van geld is voor iedere jongvolwassene inmiddels wel duidelijk. Wij zetten de belangrijkste valkuilen nog even op een rijtje.

Geen budgetplanning

Tegenwoordig is het antwoord op een spontane planning altijd: ‘’Ik moet even in mijn agenda kijken of ik die dag wel kan’’. De romantiek van de spontane acties verdwijnt steeds meer, omdat we ons hele leven gepland hebben. Naast de werkagenda hebben we ook nog een sociale agenda, een vakantieagenda en ga zo maar door. Toch hebben de meeste mensen geen agenda voor iets wat schreeuwt om planning en overzicht, namelijk de financiën. 

Door elke maand te kijken wat er inkomt en wat je verwacht uit te geven, houd je grip op je budget. Het belang van een financiële buffer is tegenwoordig groter dan ooit. Zorg dus dat je aan het eind van de maand een bedrag overhoudt, zodat je kunt sparen en je buffer kunt laten groeien. Bespaar bijvoorbeeld op je abonnementen en vaste lasten of je boodschappen.

Toegeven aan je verleidingen

Een volgende valkuil bij geld besparen is om (teveel) toe te geven aan je verleidingen. Verleidingen kunnen bij iedere persoon anders zijn. Of je nou een kick krijgt van het shoppen van kleding, helemaal lyrisch bent van het bezoeken van je favoriete voetbalclub of dat je een euforisch gevoel krijgt bij uit eten gaan: alle verleidingen kosten geld.

Het belangrijkste bij deze guilty pleasures is dat je weet dat het je guilty pleasures zijn! Weet van jezelf waar jij een zwak voor hebt en onderdruk deze gevoelens door voor jezelf duidelijk te maken wat je per maand maximaal aan je verleidingen uit wilt geven. Een shirtje minder, een wedstrijd of diner missen is echt niet het einde van de wereld...

Bijlenen

Let op, geld lenen kost geld. Je hebt het ongetwijfeld vaker gehoord. Toch lijkt lenen een goede oplossing om als young professional of beginnend gezin een start te maken. De gedachte is vaak: ‘’Nu leen ik eventjes bij en later als ik meer geld verdien betaal ik het weer terug’’. Maar wat gebeurt er als je geen baan kunt vinden? Of als je om een andere reden niet in staat blijkt om de schuld terug te betalen?

Zeker voor young professionals of beginnende gezinnen is het de bedoeling dat ze vroeg of laat een huis gaan kopen. Met een schuld, bijvoorbeeld van het bijlenen, is het mogelijk dat je later geen hypotheek kunt krijgen. Je kunt van je opgebouwde schuld dus je hele leven last houden.

Financieel agenda
Een werkagenda, een sociale agenda, een vakantieagenda, maar geen financiële agenda?

Goedkoop is duurkoop

Een eeuwenoud, maar prachtig Nederlands spreekwoord en nog steeds een waarheid als een koe. Bij goedkope producten kun je er vanuit gaan dat de levensduur niet bijzonder lang is, maar hoe zit dat bij goedkope diensten?

Bij producten

Goedkope producten zijn leuk om te kopen. Waarom? Omdat het geen pijn doet in de portemonnee! Dat de levensduur vaak niet langer dan een maand is nemen we op de koop toe.

Dit zit anders bij producten met een hoger prijskaartje. Van een telefoon, laptop of auto verwachten we nou eenmaal een langere levensduur. Toch willen we ook deze spullen voor de laagste prijs kopen. Een lage prijs betekent vaak ook dat de kans groter is dat het product sneller mankementen begint te tonen.

Wat te doen bij mankementen? Juist, repareren. Het nadeel van deze reparaties is dat ze vaak erg prijzig zijn. Je hebt dus bespaard door een laptop te kopen van €300 in plaats van €600, maar door de blijvende reparaties kom je binnen de kortste keren boven die €600 uit. Bij dit soort producten is het dus aan te raden om in het begin meer te investeren, om er zeker van te zijn dat je een volwaardig product hebt gekocht.

Bij diensten

De vraag is of de term goedkoop is duurkoop ook geldt bij diensten. Het antwoord op deze vraag is in de meeste gevallen ja. Dit komt doordat de mensen of bedrijven die diensten aanbieden de hoogte van hun uurloon bepalen aan de hand van de skills die ze hebben. Een beginnend freelance marketeer is vele malen goedkoper dan een marketingbedrijf. Vanwege de kennis in het bedrijf is het logisch dat het marketingbedrijf meer geld vraagt dan de freelance marketeer.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen op de regel. Een duur marketingbedrijf hoeft niet per se goed te zijn in het werk wat ze doen. Het is daarom altijd verstandig om je goed in te lezen in het bedrijf of de persoon waarmee je in zee gaat. Wat hebben zij eerder al gedaan waaruit blijkt dat ze de skills hebben die jij zoekt?

Ben jij bestand tegen de valkuilen?

Er zijn dus genoeg valkuilen als het gaat om de financiën. Bedenk bij iedere aankoop wat je intenties zijn en schroom niet om bij producten met een langere levensduur iets meer te investeren. Ook bij diensten is het vaak beter om mee te betalen, maar doe hierbij altijd voldoende research naar de partij waarmee je gaat samenwerken.

Heb je behoefte bij hulp met het in kaart brengen van je financiën? Dan kan dit met ons huishoudboekje. Heb je vragen of opmerkingen over deze blog of over het huishoudboekje? Dan kun je altijd contact met ons opnemen.