Financiële must-do’s voor samenwonersAls je gaat samenwonen, is het natuurlijk veel leuker om samen een bank uit te zoeken dan om de financiën te regelen. Onduidelijke afspraken zorgen voor meningsverschillen en conflicten. Wat zijn de financiële must-do’s voor koppels die gaan samenwonen? Wij zetten ze op een rijtje!

Begin met het maken van een duidelijk overzicht van jullie inkomsten en uitgaven. Maak voor een compleet overzicht gebruik van het digitale huishoudboekje van CashFlow. Zo krijg je inzicht in wat jullie samen maandelijks uitgeven en kunnen op die manier jullie makkelijker een budget bepalen.

Bepaal op welke manier jullie de kosten verdelen. Betaal je ieder de helft van de kosten, dragen jullie naar verhouding bij of zorgen jullie ervoor dat je allebei hetzelfde bedrag overhoudt na aftrek van de vaste lasten?

Definieer de term ‘schulden’. Bespreek hoe je erover denkt. De één vindt een roodstand bijvoorbeeld wel een schuld, de ander niet.

Open een gezamenlijke rekening waar jullie elke maand een afgesproken bedrag op storten. Spreek duidelijk af wat wel en niet van de gezamenlijke rekening betaald mag worden. Drankjes met vrienden of cadeautjes voor vriendinnen? Voorkom ruzies door hier duidelijke afspraken over te maken.

Evalueer jullie financiële afspraken tussentijds. Als de situatie verandert zullen de afspraken wellicht aangepast moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan een verandering in het inkomen.

Loop de verzekeringen na. Controleer of ze nog van toepassing zijn op de huidige situatie en de plannen die jullie voor het aankomende jaar hebben. Wees niet te fanatiek met het schrappen van dubbele verzekeringen en zorg ervoor dat jullie niet over- of onderverzekerd zijn.

Bedenk wat jullie graag zouden willen doen. Maak een bucketlist met gezamenlijke doelen en begin te sparen. Geef jullie spaarrekening(en) ook de naam van jullie spaardoel. Dat maakt het extra motiverend.

Zorg dat geld nooit een negatieve rol gaat spelen in jullie relatie door financiële ruimte te houden voor leuke dingen en vanaf het begin al open en regelmatig over geldzaken te communiceren. Als jullie niet praten over geldzaken verhoog je de kans op geldproblemen in jullie relatie. Natuurlijk kunnen jullie beiden de situatie in de gaten houden met behulp van jullie CashFlow software, maar het is belangrijk om te weten wat de ander denkt.