Financiële goede voornemens voor 2018

Veel mensen luiden het nieuwe jaar in met goede voornemens. Die hebben vaak betrekking op de gezondheid of het realiseren van bepaalde wensen. Denk bijvoorbeeld aan meer bewegen, afvallen, minder snoepen of die droomreis maken waar je al een paar jaar reikhalzend naar uitkijkt. Maar goede voornemens kunnen ook financieel van aard zijn. In dit artikel zetten we een aantal goede financiële voornemens op een rijtje en laten we zien hoe je die in de praktijk verwezenlijkt.

Schep financieel inzicht

Het creëren van overzicht is de beste manier om financieel aan de weg te timmeren. Ben je wel helemaal op de hoogte van wat je maandelijks te besteden hebt? En wat wordt er uitgegeven aan boodschappen, vaste lasten en luxe-uitgaven? Met een online huishoudboekje van CashFlow wordt het een koud kunstje om vaste en variabele inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten. Zo word je snel een stuk wijzer en ontdek je wellicht dat er meer besparingsruimte voorhanden is dan je altijd hebt gedacht!

Stel concrete doelen

Veel goede spaarvoornemens sneuvelen door vaagheid. ‘Iets meer sparen’ is weliswaar een veel gebezigde term, maar geen concreet voornemen. De praktijk wijst uit dat mensen gemotiveerder sparen als ze een specifiek doel voor ogen hebben. Zo’n spaardoel kan natuurlijk diverse vormen aannemen: die langgekoesterde droomvakantie, een verbouwing van het huis, een nieuwe auto of een extraatje voor de oude dag. Mogelijkheden te over dus. Wat het spaardoel van je keuze ook is, het is sowieso goed om een vast spaarconcept te hanteren. Bepaal naast het spaardoel ook het bijbehorende streefbedrag en de datum waarop je dit wilt bereiken. Zo weet je precies wat je per maand opzij moet zetten om het spaardoel te halen.

Schrap onnodige kosten

Boetes voor te laat betalen, hoge rentes op roodstand en schulden of impulsaankopen; het zijn allemaal voorbeelden van onnodige uitgaven die op jaarbasis kunnen culmineren in hoge kostenposten. Dat geldt zeker in de huidige tijd, waarin de kosten van schulden of rood staan hoger zijn dan de opbrengsten die de spaarrente genereert. Het voorkomen van deze onnodige financiële lasten is dan ook een uitstekend goed voornemen voor het aankomende jaar. Het scheelt geld dat je vervolgens kunt sparen of kunt investeren in leukere dingen. Het bijhouden van een huishoudboekje is een prima manier om onnodige uitgaven te elimineren.

Neem de variabele lasten onder de loep

Vaste lasten zijn een onvermijdelijk onderdeel van het moderne leven. Dat geldt echter niet voor het gros van onze variabele uitgaven. Het is dan ook geen slecht idee om die laatste categorie tegen het einde van het jaar eens kritisch onder de loep te nemen. Je zult dan zien dat lang niet al die variabele uitgaven nodig zijn. Schrap bijvoorbeeld overbodige abonnementen en koop pas iets nieuws als het oude product echt aan vervanging toe is. Ook het wisselen van energieleverancier of internet- en televisieprovider levert vaak een flinke besparing op.

Voorkom een financieel crashdieet

Hoewel het goed is om spaardoelen vast te stellen, moet je de besparingswoede ook niet overdrijven. Een crashdieet is zowel op voedingsgebied als op financieel vlak meestal niet erg effectief. Het is daarom verstandig om ook nog wat budget over te houden om af en toe leuke dingen te doen. Denk bijvoorbeeld aan het pikken van een bioscoopje of het bezoeken van een festival. De boog kan niet altijd gespannen staan. Bovendien is het ook gemakkelijker om financiële discipline te blijven opbrengen als je ook af en toe wat geld uitgeeft aan de dingen die het leven net een beetje leuker maken.

Laat uw vermogen groeien

Hoewel de huidige spaarrente erg laag is, zijn er toch verschillende mogelijkheden om je bankrekening te laten groeien. Ga je er qua salaris of inkomsten op vooruit in het aankomende jaar? Overweeg dan om het extra geld opzij te zetten in plaats van op grotere voet te gaan leven. Zo creëer je een extra buffer die zorgt voor financiële rust. Beleggen of het openen van een spaardeposito zijn manieren om meer rendement uit je spaargeld te halen.

Los extra af op je hypotheek

Het wordt vaak niet zo gezien, maar een hypotheek is technisch gezien natuurlijk ook een schuld. Het versneld aflossen van de hypotheek is dan ook een financieel goed voornemen dat in deze tijden van lage spaarrentes het overwegen waard is. Als je hypotheekschuld kleiner wordt, betaal je namelijk ook minder rente. Het nadeel is dat je soms aflossingskosten moet betalen. Bovendien krijg je minder hypotheekrenteaftrek als je versneld aflost. Breng dus altijd goed in kaart of de voordelen van snel aflossen in jouw situatie ook echt opwegen tegen de nadelen.

Licht je verzekeringen goed door

De slotmaand van 2017 is ook een goede periode om het pakket aan verzekeringen nog eens goed door te lichten. Omdat het leven van een mens continu verandert, is ook de behoefte aan bepaalde verzekeringen aan veranderingen onderhevig. Het kan best zo zijn dat je nog betaalt voor bepaalde verzekeringen uit het verleden die je nu niet meer nodig hebt. Voorkom ook dat je dubbel verzekerd bent. Neem bijvoorbeeld populaire verzekeringen als de zorg- en reisverzekering. Medische hulp in het buitenland wordt vaak door beide verzekeringsvarianten vergoed. Check de polissen dus goed en bepaal wat voor jou uiteindelijk de beste en meest kostenvriendelijke optie is.

Kijk naar je pensioen en gezinsinkomen

Als mensen beschikken we over het unieke vermogen om ons voor te bereiden op onverwachte, alleen in onze gedachten bestaande of ver in de toekomst liggende gebeurtenissen. Het kan dan ook geen kwaad om te reflecteren op de eigen toekomst of die van je gezin. Een overlijdensrisicoverzekering stelt de toekomst van jouw gezin veilig als je wegvalt. Ben je een zzp’er? Dan is een arbeidsongeschiktheidsverzekering zeker het overwegen waard. Zo hoef je niet bang te zijn voor een grote inkomensterugval als je een ongeluk krijgt of een tijdje ziek bent. Het checken en eventueel aanvullen van je pensioen is ook een goed financieel voornemen voor het nieuwe jaar. Hoe eerder je hiermee begint, hoe langer jouw pensioenpotje namelijk de tijd heeft om te groeien.