Gewoonte

Heb je aan het einde van je salaris vaak nog een stukje maand over? Is er af en toe sprake van een betalingsachterstand? En lukt het niet om te sparen? Dan is het verstandig om eens een kritische blik te werpen op je uitgavenpatroon. De mens is namelijk een echt gewoontedier. Het probleem is echter dat sommige gewoontes je blijvend arm houden. Door slechte geldgewoontes te herkennen en er iets aan te doen, kun je uiteindelijk gemakkelijker rondkomen en blijft er misschien zelfs nog wat extra geld over om te beleggen of te sparen.

Geen buffer of noodfonds hebben

Het is een advies dat gegeven wordt door vrijwel alle financiële goeroes en instituten: leg altijd een buffer of noodfonds aan voor onverwachte uitgaven. Als je dat niet doet, kunnen zaken zoals een kapotte wasmachine, dure autoreparatie of gepeperde doktersrekening je gelijk in financieel zwaar weer storten. Zonder noodbuffer loop je altijd achter de feiten aan en heb je nooit financiële ademruimte. Slecht voor de gemoedsrust, terwijl ook de kans om in de schulden te raken toeneemt. Zelfs het wegleggen van een klein bedrag per maand, gekoppeld aan een degelijk spaarplan, kan op den duur al leiden tot een leuke buffer.

Impulsaankopen doen

Impulsaankopen zijn dingen die je niet echt nodig hebt en meestal in een opwelling koopt. Denk bijvoorbeeld aan leuke hebbedingetjes die je toevallig tegen het lijf loopt als je door de stad slentert, een beker dure koffie bij de plaatselijke Starbucks of een hartig tussendoortje om de lekkere trek te stillen. Het helpt ook niet dat winkeliers heel goed weten dat mensen gevoelig zijn voor impulsaankopen. Daarom liggen er vaak allerlei snacks en snoeprepen bij de kassa en staan de nieuwste aanwinsten in de boekhandel meestal zo uitgestald dat ze extra in het oog springen. Het gevaar op impulsaankopen neemt nog extra toe als de prijzen erg laag zijn, wat bijvoorbeeld bij een winkel zoals de Action het geval is.

Het probleem met impulsaankopen is dat het ‘lekkere koopgevoel’ dat deze uitgaven genereren meestal snel weer wegebt. Het eindresultaat: een financiële kater en een stapel spullen waar je na verloop van tijd amper nog naar omkijkt. Het maken van een winkellijstje kan helpen om impulsaankopen tegen te gaan. Staat een product niet op de lijst? Laat het dan liggen en wacht een paar dagen. Als je het dan nog steeds heel graag wilt hebben, is het wellicht toch een artikel met meerwaarde.

Alles met plastic betalen

We betalen steeds minder met contant geld. Dat geldt vooral voor de jongere generatie. Het veelvuldig gebruiken van de pinpas is misschien wel handig en gemakkelijk, maar heeft ook een schaduwzijde. Onderzoek van het Nibud toont namelijk aan dat we digitaal geld veel gemakkelijker uitgeven dan fysieke briefjes en munten. Het besef van hoeveelheid vervaagt vaak als je het geld niet fysiek in handen hebt. Een creditcard versterkt dit gevoel nog meer, vooral omdat aankoopbedragen dan niet direct van de betaalrekening worden afgeschreven.

Digitaal betalenAlles betalen met de pinpas of creditcard? Niet altijd even verstandig als je wilt besparen…

Te laat beginnen met sparen voor de oude dag

Als je jong bent, lijkt de oude dag nog een vage en verre stip aan de horizon. Veel mensen kiezen in hun jonge jaren dan ook voor potverteren onder het motto ‘pluk de dag’. Toch biedt juist die levensfase vaak goede mogelijkheden om te sparen. Je hebt nog weinig kosten, terwijl zelfstandig rondkomen vaak nog geen issue is. Dat verandert als je zelf de hypotheek of huur moet gaan betalen en wellicht een gezinnetje sticht. Vroeg beginnen met sparen en het maken van een spaarplan maken het opbouwen van een potje voor de oude dag alleen maar gemakkelijker.

Hopen op het gelukslot

Kansspelen zoals de Staatsloterij of de Nationale Postcodeloterij beloven gouden bergen. Als je de spotjes bekijkt, lijkt het miljonairschap al te lonken. Wat de reclamemakers niet vertellen is dat de kans op het winnen van een echt grote prijs extreem klein is. Het elke maand kopen van een lot kost in de meeste gevallen dan ook veel meer dan het oplevert. Het sparen of beleggen van het bedrag dat maandelijks opgaat aan een lot levert uiteindelijk meer op.

Schulden negeren

Schulden vormen voor veel mensen een serieuze hap uit hun inkomsten. Toch handelt lang niet iedereen proactief als het aankomt op het aflossen van die schulden. Niet-afgeloste schulden of betalingsachterstanden betekenen echter dat rondkomen nog moeilijker wordt, zeker door de hoge rentetarieven die aan openstaande schuldbedragen zijn gekoppeld. Probeer schulden daarom actief te lijf te gaan in plaats van ze stelselmatig te negeren!

Uit eten
Geregeld buiten de deur lunchen wordt al gauw een serieuze kostenpost!

Geen spaarplan maken

Het is een veelgehoorde vraag: sparen, hoe doe je dat? Het is een misverstand dat sparen alleen mogelijk is met een goedgevulde beurs. Door onnodige uitgaven te beperken en geregeld kleine bedragen weg te zetten, kun je ook met een bescheiden inkomen al een heel eind komen. Het is wel belangrijk om een goed spaarplan te maken. Hierin staat een indicatie van wat er op maand- of jaarbasis ongeveer gespaard gaat worden en welke besparingen er doorgevoerd worden om dit doel te bereiken.

Ontbijten en lunchen buiten de deur

Pak je ’s ochtends, bijvoorbeeld op weg naar het werk, geregeld een broodje en kop koffie op het station? Of werk je tussen de middag trouw een broodje of salade naar binnen in de kantine of lokale lunchroom? Dan kost je dat al gauw een tientje of meer per dag. Als het een dagelijkse gewoonte is, ben je op jaarbasis meer dan tweeduizend euro kwijt. Het is veel goedkoper om een eigen lunchpakket en thermoskan met koffie mee te nemen.

Conclusie: breng je gewoonten in kaart

Overzicht is een eerste vereiste als je iets wilt doen aan slechte financiële gewoonten. Ontwerp een spaarplan en geef dit vervolgens vorm in een huishoudboekje. Een huishoudboekje van CashFlow stelt je in staat om precies na te gaan wat er per maand binnenkomt en uitgaat. Zo identificeer je vanzelf bespaarmogelijkheden en raak je verlost van het probleem dat sparen niet lukt.