De populairste vakantielanden onder NederlandersNederlanders zijn over het algemeen een vakantieminnend en reislustig volkje. Maar welke vakantielanden vallen het meest in de smaak? En waaraan hebben die bestemmingen hun populariteit te danken? In dit artikel laten we het zien.

Vive la France!

Frankrijk is al sinds jaar en dag erg in zwang. Ook in 2016 was het weer de populairste land onder Nederlandse vakantiegangers. Daar zijn natuurlijk verschillende redenen voor. Zo is Frankrijk bijvoorbeeld een enorm divers en veelzijdig land. Zon, zee en strand, fraaie kastelen, historische en sfeerrijke steden of mooie natuur: Frankrijk heeft het allemaal. Maar ook vanuit logistiek oogpunt is Frankrijk natuurlijk een droombestemming. Het land heeft een prima wegennet en ligt relatief dicht in de buurt van Nederland. Je kunt er dus prima met de eigen auto naartoe. De grote dichtheid aan goedkope campings maakt van de eigenzinnige republiek bovendien een prima kampeeroord. Frankrijk leent zich dus ook uitstekend voor een budgetvakantie. Zo kun je geld besparen, zonder dat dit ten koste gaat van de beleving!

Duitsland

Ook Duitsland is de laatste jaren erg in trek als vakantieland. Sterker, het land volgt kort na Frankrijk als de op een na populairste vakantiebestemming onder Nederlanders. De geringe afstand tot Nederland speelt de Duitsers natuurlijk in de kaart, maar het land heeft ook gewoon heel veel moois te bieden. Genieten van rust, bergen en blauwe luchten in de Beierse Alpen? Likkebaardend een rondgang maken langs een keur aan historische monumenten in de hoofdstad Berlijn? Genieten van een goed wijntje en fraaie rivierdalen in de Moezel? Of een smakelijke pot witbier nuttigen op het Oktoberfeest in München? Het kan allemaal tegen vaak betaalbare prijzen. Bovendien zijn veel topgebieden in Duitsland gemakkelijk te bereiken met de auto of het openbaar vervoer.

Spanje

Spanje completeert de Nederlandse top drie van vakantiebestemmingen. Dat is voor een groot deel te danken aan de zonovergoten kustgebieden, waar het klimaat eigenlijk het hele jaar door zeer aangenaam is. Maar ook de rest van Spanje heeft veel moois te bieden. In het noorden regent het weliswaar wat vaker, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de even ruige, groene als oogstrelende berg- of heuvellandschappen. In het midden en zuiden van het land vind je veel culturele en historische bezienswaardigheden, vooral in steden als Córdoba en Sevilla. De vriendelijke en gastvrije bevolking is een extra reden om Spanje met een bezoek te vereren. En last but not least: Spanje is ook voor mensen met een wat smallere beurs een betaalbaar vakantieland dat veel waar voor zijn geld levert.

Overige bestemmingen

Italië, Griekenland, Turkije (al is de animo voor dit land lichtelijk gedaald door de politieke besognes in Turkije), Portugal, Oostenrijk, België en Groot-Brittannië zijn andere vaste waarden op het lijstje met onder Nederlanders populaire vakantielanden. Qua kosten kunnen zeker Italië en Groot-Brittannië best prijzig uitvallen, terwijl je in Griekenland en Turkije tegen relatief bescheiden bedragen kunt genieten van veel zon, hoge temperaturen, copieuze maaltijden en veel historie. Een land in opkomst is Kroatië. Het Balkanland ademt nog de traditionele mediterrane sfeer van het verleden en wordt nog niet zo massaal opgeslokt door het massatoerisme als bijvoorbeeld Griekenland of Spanje. Bovendien is het een goedkoop land. Je vindt er een keur aan betaalbare accommodaties op de meest pittoreske plekjes. Zeker in de charmante Kroatische dorpjes kun je bovendien voor een paar euro per maaltijd je buikje rond eten. 

Verenigde Staten

De bovengenoemde bestemmingen liggen allemaal op het Europese continent. Maar hoe zit het met de populariteit van overzeese landen? De Verenigde Staten vormen onder Nederlanders de populairste bestemming buiten Europa. Als voornaamste attracties worden meestal de imposante landschappelijke panorama’s, iconische steden (New York, Washington D.C., Boston, New Orleans) en aardige bevolking genoemd. En hoewel de reis ernaartoe een flinke duit kan kosten, kunnen de uitgaven ter plekke best meevallen, zeker als je flexibel bent en niet overdreven veel waarde hecht aan luxe.

Vakantiekosten inplannen met Cashflow

Wil je weten hoe een vakantie in een van de bovengenoemde landen zich verhoudt tot jouw financiële mogelijkheden? Maak dan gebruik van het online huishoudboekje van CashFlow. Zo maak je de kosten inzichtelijk en weet je welk vakantieland qua prijs-kwaliteitverhouding optimaal aansluit bij jouw wensen en mogelijkheden.