Belastingaangifte teruggave: wanneer word ik uitbetaald?

Nadat de jaarlijkse belastingaangifte weer is ingevuld, wacht je natuurlijk vol verwachting op de uitkomst. Krijg ik geld terug of moet ik betalen? En om welk bedrag gaat het? Nadat je belastingaangifte hebt gedaan, ontvang je vanzelf bericht van de Belastingdienst. In dit artikel laten we zien wanneer je belasting terugkrijgt en wanneer de uitbetaling van de belastingteruggave plaatsvindt.

Voorlopige aanslag 2018

Je kunt op eigen verzoek een voorlopige aanslag inkomstenbelasting over 2018 ontvangen. Dat doe je door een verzoek tot belastingteruggave in te vullen. Als je dit verzoek tijdig in 2017 naar de belastingdienst hebt gestuurd, kan al per 1 januari 2018 met de teruggave rekening worden gehouden. Hierdoor krijg je maandelijks geld terug van de Belastingdienst. De fiscus kan ook besluiten om jou uit zichzelf een voorlopige aanslag te sturen. Dit is meestal het geval als de Belastingdienst denkt dat je te weinig belasting betaalt.

Belastingaangifte gedaan: en nu?

Doe je voor 1 april 2018 aangifte? Dan krijg je al voor 1 juli bericht van de Belastingdienst. De fiscus streeft er namelijk naar om mensen drie maanden na ontvangst van de aangifte een bericht te sturen. Meestal is de berekening die je ontvangt een definitieve aanslag inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen, en eventueel een definitieve aanslag Zorgverzekeringswet. Soms krijg je ook eerst een voorlopige aanslag. Het kan ook gaan om een brief waarin staat dat je voor 1 juli geen voorlopige en geen definitieve aanslag inkomstenbelasting van de fiscale autoriteiten ontvangt.

Belastingaangifte teruggave: wanneer word ik uitbetaald? Wanneer krijg ik belasting terug?

Je krijgt geld terug van de Belastingdienst als je gedurende het jaar al meer belasting betaald hebt dan je verschuldigd bent. Je hebt deze belasting dan al afgedragen via jouw werkgever (ingehouden loonheffing), dividendbelasting of eerder opgelegde voorlopige aanslagen. De belastingteruggave wordt normaal gesproken binnen een week nadat je de aanslag hebt ontvangen op je rekening gestort. Is er sprake van een voorlopige aanslag? Dan krijg je het bedrag dat op die aanslag staat in maandelijkse termijnen. De eerste termijn ontvang je ongeveer zes weken nadat je de voorlopige aanslag hebt aangevraagd.

Factoren die invloed hebben op de uitbetaling belastingteruggave

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de berichtgeving omtrent en uitbetaling van de belastingteruggave. We zetten ze hieronder even voor je op een rijtje.

  • Je krijgt niet altijd binnen drie maanden bericht of wordt later uitbetaald als je woont in Nederland en werkt in België.
  • Je hoeft in Nederland geen belasting te betalen over je salaris.
  • Je hebt in 2016 de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.
  • Je hebt een fiscale partner die pas later aangifte doet. De Belastingdienst kan in dat geval jouw aangifte pas afhandelen als ook de gegevens van je partner binnen zijn.
  • De Belastingdienst wil je aangifte nog nader onderzoeken, maar beschikt nog niet over de mogelijkheid om je een voorlopige aanslag op te leggen.
  • Je staat te boek als kwalificerend buitenlands belastingplichtige.

Overzicht met CashFlow

Door gebruik te maken van een huishoudboekje van CashFlow, zie je gelijk wat de belastingteruggave betekent voor je persoonlijke financiën. CashFlow rubriceert automatisch je inkomsten en uitgaven, zodat je precies ziet waar het geld naartoe gaat. Ook de belastingteruggave kun je probleemloos opnemen in een van de rubrieken die je in het huishoudboekje kunt aanmaken.