Belastingaangifte 2016: zelf doen of een adviseur inschakelen?De Belastingdienst probeert het ons elk jaar makkelijker te maken en vult onze gegevens voor een groot deel in. Het is echter nog steeds van belang dat je deze gegevens goed controleert, aanvult en natuurlijk opstuurt. Hoewel het meestal geen enkel probleem is om je belastingaangifte zelf te doen, kun je soms hulp gebruiken van een adviseur. Het kan namelijk gebeuren dat je persoonlijke situatie plotseling verandert.

Houd bijvoorbeeld rekening met de volgende grote veranderingen in je leven:

  • Je hebt voor het eerst een woning gekocht
  • Je bent gestart met een eigen onderneming
  • Je hebt net een grote schenking of erfenis ontvangen
  • Je bent recent getrouwd of fiscaal partner geworden
  • Je hebt onlangs een kind gekregen

Deze veranderingen in je persoonlijke situatie kunnen voor verwarring en fouten in je aangifte zorgen. Maar je wilt natuurlijk wel zo voordelig mogelijk uitkomen. Het is dan ook ontzettend zonde om meer te betalen dan nodig is.  

Een belastingadviseur kost je wellicht een klein bedrag per jaar, maar het kan je wel veel tijd en geld besparen. De adviseur vult jouw belastingaangifte in en dient deze bij de Belastingdienst in. Ook kan een adviseur hulp bieden bij een voorlopige teruggaaf. Hij is namelijk goed op de hoogte van de wet- en regelgeving en weet exact waar jij recht op hebt. Er zijn misschien aftrekposten waar jij het bestaan niet van af weet. Een goede belastingadviseur verdient zijn kosten op die manier helemaal terug. 

Tip: ‘Belastingadviseur’ is géén beschermd beroep; dit houdt in dat iedereen zich zo mag noemen. Controleer altijd of een adviseur is aangesloten bij een erkende organisatie, zoals het College van Belastingadviseurs, de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs of de Nederlandse Federatie van Belastingadviseurs. Het is van belang om een adviseur in te schakelen die in het bezit is van de juiste opleiding en verzekering.

Geef je liever geen geld uit aan een belastingadviseur, maar zie je wel enorm op tegen je aangifte? Vraag dan om hulp. Het maakt niet uit of dit een familielid, vriend of vereniging is. Die bieden vaak gratis - of tegen een kleine vergoeding -  hulp bij de belastingaangifte. Je belastingaangifte wordt er niet leuker op, maar wel iets makkelijker.

Ga je het tóch zelf doen? Leg al je documenten klaar en houd onze tips goed in de gaten. Zo weet je exact wat je nodig hebt om jouw aangifte over 2016 succesvol af te ronden. Neem vooral rustig de tijd en lees de vooraf ingevulde gegevens goed door. Voor vragen kun je altijd bellen met de Belastingtelefoon.