Analyseer je inkomsten en uitgavenWil je weten waar je geld precies blijft? En ben je benieuwd hoeveel je periodiek eigenlijk precies kunt sparen? Dan helpt het om al je inkomsten en uitgaven eens goed te analyseren. Maar hoe doe je dat? In dit artikel tonen we hoe je kale cijfers omzet in een goed doortimmerd financieel overzicht dat bijdraagt aan het plannen van jouw financiële toekomst.

Begroten

Het inzichtelijk maken van inkomsten en uitgaven begint met het opstellen van een begroting. Zo’n begroting is altijd persoonlijk. Iedereen maakt namelijk andere keuzes in het leven en heeft dus een uniek inkomsten- en uitgavenpatroon. Daarnaast is natuurlijk niet elke maand hetzelfde. Er zijn binnen een jaar meestal dure en relatief goedkope maanden. December is met haar kerstinkopen en -diners vaak een dure maand, terwijl mei dankzij het vakantiegeld juist vaak een maand is waarin je geld overhoudt. Met een goede planning kun je het extra geld uit een ‘rijke’ maand gebruiken om extra te sparen of tekorten in dure maanden aan te vullen.

Financiële analyse

Droge cijfers zeggen op zich niet zo veel. Een goede financiële analyse brengt met behulp van visuele communicatiemiddelen betekenis en trends aan in die anonieme cijferbrij. Zo kun je precies zien of je financieel op het juiste spoor zit of op bepaalde punten juist zaken bij moet sturen. Een online huishoudboekje als CashFlow is bij uitstek geschikt voor het maken van een financiële analyse, vooral omdat het alle inkomsten en uitgaven categoriseert, rubriceert en visualiseert.

Typen uitgaven

Particuliere uitgaven zijn meestal onder te brengen in een aantal duidelijke categorieën. Dit zijn:

  • Vaste lasten. Dit zijn kosten die steeds terugkeren en meestal maandelijks (soms ook jaarlijks) worden berekend. Voorbeelden zijn de huur/hypotheeklasten, energiekosten, verzekeringspremies en eventuele abonnementen of contributies.
  • Reserveringsuitgaven: dit zijn uitgaven die niet op een vast tijdstip terugkomen, maar waar je wel altijd rekening mee moet houden. Voorbeelden zijn het geld dat je uitgeeft aan kleding, schoenen, materiaalkosten voor je fiets of auto, eventuele vakanties en onderhoudskosten aan je tuin en woning.
  • Huishoudelijke uitgaven. Dit zijn de kosten voor het levensonderhoud die elke week of eens in de paar weken terugkomen. Denk aan de boodschappen, maar ook aan verjaardagscadeautjes, kleine aankopen bij de drogist of een bezoek aan de kapper.

Buffer voor grote uitgaven

Het is ook verstandig om, buiten de bovenstaande uitgaven om, altijd wat geld te reserveren voor grote en onverwachte uitgaven. Auto’s, fietsen en elektronische apparaten hebben namelijk niet het eeuwige leven. Door een huishoudboekje bij te houden en gebruik te maken van tools als de Nibud Bufferberekenaar en CashFlow Complete, kun je precies nagaan welk bufferbedrag in jouw situatie gewenst is.

Inkomsten

Het is natuurlijk zaak om naast de uitgaven ook de inkomsten in het huishoudboekje in te voeren. Ook inkomsten kunnen in een aantal categorieën worden ondergebracht, namelijk:

  • Inkomsten uit werk of uitkering. Dit zijn het maandloon of de inkomsten die je als ondernemer uit je bedrijf haalt. Voor niet-werkenden staat dit bedrag gelijk aan de maandelijkse uitkering.
  • Toeslagen. Onder deze categorie vallen bijvoorbeeld de huurtoeslag, zorgtoeslag of kinderopvangtoeslag.
  • Incidentele inkomsten. Dit zijn extra gelden die niet onder de bovengenoemde inkomstenbronnen vallen. Denk bijvoorbeeld aan bijkomende inkomsten uit freelancewerk naast je baan in loondienst, maar ook aan schenkingen of erfenissen.

Overschot of tekort?

Door de bovenstaande inkomsten en uitgaven te budgetteren en te verwerken in een online huishoudboekje als CashFlow, zie je snel hoe je er precies voorstaat. Nadat alle uitgaven van de inkomsten zijn afgetrokken, zie je gelijk of je een overschot of tekort hebt. Zo kun je dus ook gelijk in actie komen als de balans negatief is. Doordat alle gegevens overzichtelijk op een rijtje staan en vergeleken kunnen worden met Nibud-gemiddelden van vergelijkbare huishoudens, zie je ook gelijk waar eventueel mogelijkheden voor verbetering liggen. Kun je het inkomen nog wat verhogen? Of is het goed mogelijk om te besparen op bepaalde uitgaven? Met een financiële analyse en een huishoudboekje kom je er snel achter.