Koningsdag

27 april is de dag waarop veel straten in Nederland oranje kleuren. Dan is het namelijk Koningsdag en wordt de verjaardag van koning Willem-Alexander gevierd. Door het hele land vinden er markten en festiviteiten plaats waar duizenden mensen samenscholen om gezamenlijk feest te vieren.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je helemaal onder te dompelen in het feestgewoel. Maar misschien wil je juist op een andere manier van Koningsdag profiteren, namelijk door een extra centje te verdienen. Daar biedt het evenement namelijk ook volop ruimte voor. In dit blogartikel laten we je aan de hand van een aantal tips zien hoe je geld kunt verdienen tijdens Koningsdag.

Oude spullen verkopen

Grote kans dat je op zolder of in de kast nog wel wat spullen hebt liggen die je zelden of nooit meer gebruikt. Koningsdag is een uitgelezen mogelijkheid om deze ‘oude zooi’ nog enigszins te gelde te maken. Kenmerkend voor deze feestdag zijn namelijk de vele vrijmarkten die overal in het land staan. Ze heten zo omdat je op een vrijmarkt geen standgeld hoeft te betalen om je spullen aan de man te brengen. Alles wat je verkoopt is dus pure winst.

Heb je dus nog boeken of dvd’s waar je inmiddels op bent uitgekeken of antieke spullen die in je huis vooral staan te verstoffen? Dan sla je op Koningsdag twee vliegen in één klap: je raakt van spullen af die je niet meer nodig hebt en verdient ook nog een extra zakcentje.

Oranje-attributen verkopen

Op Koningsdag dossen hele menigten zich in het oranje uit en wordt een breed scala aan oranje-attributen uit de kast gehaald. Hier kun je handig op inspelen door zelf spullen die in het teken van Koningsdag staan te gaan verkopen. Denk aan oranje petjes, sjaals, toeters, mutsen, vlaggen of slingers. Je kunt deze artikelen bijvoorbeeld goedkoop inslaan bij prijsstunters als de Action of Xenos en ze vervolgens tegen een hogere prijs verkopen op een prominente feestlocatie.

Feest op Koningsdag

Lekkernijen verkopen

Ook op Koningsdag moet de inwendige mens tevreden worden gesteld. Ben je goed in de keuken? Dan zijn de diverse vrijmarkten prima plekken om snacks of gebak te verkopen. Een lekkere cupcake of een hartig tussendoortje gaat er namelijk altijd in bij de hongerige menigte. Ben je geen topkok of bakwonder? Dan kun je bij goedkope winkels ook snoepwaren, snacks of flesjes drinken inslaan die je op de markt tegen een hogere prijs verkoopt.

Handwerk verkopen

Is handwerken zoals breien, haken of sieraden maken een van je hobby’s? Dan is Koningsdag een prima gelegenheid om je creaties te showen. Anders dan op een gewone markt, kun je op een vrijmarkt je producten gratis tonen aan het dagjespubliek. Alles wat je verkoopt is dus nettowinst. Een vrijmarkt is bovendien een prima plek om je werk te promoten en een breder publiek attent te maken op je collectie en/of website.

Kinderen opvangen

Voor ouders met jonge kinderen is het geen sinecure om rustig rond te struinen op een van de Koningsdagmarkten. Hoe ideaal zou het zijn als de ouders hun kids even op een betrouwbare plek af konden zetten? Als je dol bent op kinderen, kun je hier wellicht van profiteren door een tijdelijke kinderopvang op te zetten waar kinderen met hun leeftijdsgenootjes kunnen spelen.

Schminken

Tijdens festiviteiten zoals Sinterklaas, carnaval en (in wat mindere mate) ook Koningsdag zie je de nodige mensen verschijnen met een gezicht vol schmink. Als je de kunst van het schminken aardig beheerst, kun je hier tijdens Koningsdag munt uit slaan door met een schminkkraampje op de markt te gaan staan. Met name kinderen vinden het leuk om een dag lang met de nationale driekleur of een mooie Nederlandse leeuw op hun wangen rond te lopen.

Boottocht

Spel en vermaak

Bezoekers van een vrijmarkt of ander evenement willen graag vermaakt worden. Je kunt tegemoetkomen aan die behoefte aan verstrooiing door spellen te organiseren waar mensen in ruil voor een kleine financiële bijdrage aan deel kunnen nemen. Vooral kinderen zal dit enorm aanspreken.

Het maken van een grabbelton is bijvoorbeeld een prima manier om van allerlei prullaria af te komen die je niet meer nodig hebt. Vraag een vriendelijk prijsje van bijvoorbeeld €0,25 cent per grabbelbeurt. Dat lijkt niet veel, maar uiteindelijk verdien je geheid meer per artikel dan wanneer je alle spullen per stuk zou verkopen. Bovendien vinden kinderen een grabbelton erg spannend.

Koningsdaginkomsten in kaart brengen met een huishoudboekje

Als je erin geslaagd bent om met Koningsdag een leuk extraatje te verdienen, wil je natuurlijk ook weten hoe die extra inkomsten zich verhouden tot je totale inkomsten- en uitgavenpatroon. Een online-huishoudboekje van CashFlow is het ideale hulpmiddel om die informatie in kaart te brengen. CashFlow rubriceert namelijk automatisch al je inkomsten en uitgaven, zodat je ziet waar het geld vandaan komt en naartoe gaat. Je kunt het huishoudboekje bovendien 30 dagen gratis uitproberen.