Blue Monday

Blue Monday is een dag die in veel opzichten symbool staat voor de winterdip waar veel mensen gedurende de eerste paar maanden van het nieuwe jaar in belanden. Maar wat is Blue Monday precies? En hoe kom je deze dag toch goed door? In dit artikel laten we het zien aan de hand van een aantal nuttige tips. 

De meest deprimerende dag van het jaar

Blue Monday is de benaming voor de meest deprimerende dag van het jaar. Het begrip is grotendeels het geesteskind van de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 een, naar zijn zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de derde of laatste maandag van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dat komt door een samenspel van diverse factoren.

  • Het weer is vaak nog nat, somber en grauw.
  • De feestdagen liggen alweer een paar weken achter ons. Bij sommige mensen speelt ook mee dat de goede voornemens voor het nieuwe jaar inmiddels als sneeuw voor de zon zijn verdwenen.
  • De zomervakantie en zonovergoten zomerdagen zijn nog ver weg.
  • De loonbetaling heeft vaak nog niet plaatsgevonden. De blauwe enveloppen, rekeningen en contributie- of abonnementsfacturen ploffen daarentegen wel al op de deurmat. Ook de dure decembermaand die net voorbij is heeft waarschijnlijk haar sporen achtergelaten op jouw bankrekening.

In 2018 valt blauwe maandag op 15 januari.

Maak alvast vakantieplannen

Gelukkig is het geen harde wetmatigheid dat je blauwe maandag somberend in bed doorbrengt. Er zijn best wel manieren om wat licht te brengen in deze donkere periode van het jaar. Wat bijvoorbeeld vaak helpt is het alvast maken en voorbereiden van vakantieplannen. Door vakantiebrochures door te spitten en reissites af te struinen, doet je al inspiratie op en schep je een prettig voortuitzicht. Zo krijg je extra energie om het donkere restant van de winter door te komen.

Werk thuis of neem een dagje vrij

Zie je op tegen lange (winter)files en overvolle treinen op blauwe maandag? Kies er dan voor om een dagje vrij te nemen of een keer vanuit huis te werken. Wellicht komt het de productiviteit en kwaliteit van jouw werk zelfs ten goede. Heb je vrij op blauwe maandag? Doe dan dingen waar je plezier aan beleeft. Januari is bijvoorbeeld een prima maand om met een goed boek op de bank te ploffen, uitgebreid naar goede muziek te luisteren of met jouw vrienden een gezellige avond door te brengen in de bruine kroeg om de hoek.

Maak een goed budgetplan voor 2018

Misschien is uw financiële situatie op blauwe maandag niet helemaal in overeenstemming met jouw wensen of verwachtingen. Gebruik het moment daarom om een solide budgetplan te maken voor het aankomende jaar. Financieel overzicht creëren is een eenvoudige opgave met een digitaal huishoudboekje van CashFlow. Het stellen van financiële doelen zorgt voor extra motivatie en leidt de aandacht af van eventuele sombere gedachten die op Blue Monday de kop opsteken.

Los eventuele schulden af

Hebt je nog een schuld uitstaan? Of moet je nog een deel van jouw studieschuld aflossen? Pak dan op blauwe maandag de koe bij de horens en begin met terugbetalen. Goed voor de gemoedsrust en, zeker de op lange termijn, ook voor de bankrekening.

Bespaar direct

Gelukkig zijn er aan het begin van het jaar meestal ook veel mogelijkheden om flink te besparen. Veel energiemaatschappijen pakken in januari bijvoorbeeld uit met acties en kortingen. Overstappen naar een andere energieleverancier kan in deze periode financieel dus erg aantrekkelijk zijn. Daarnaast organiseren veel merken in december en januari leuke cashbackacties. Een prima manier om geld te besparen op producten die je nodig hebt of toch al van plan was om te kopen.